hirdetés
hirdetés

Füstbe megy az amerikai gabona negyede

Éhezők százmillióit lehetne jóllakatni annyi gabonával, amennyiből az Egyesült Államokban bioüzemanyag készül. A George Bush indította bioetanol-program az élelmiszerárak felverésében is szerepet játszik, ráadásul sokan állítják, hogy előnye nemigen akad. 
 
hirdetés

Az elmúlt évben a termés negyedét jelentő 107 millió tonna kukoricából és egyéb gabonából készült üzemanyag az Egyesült Államokban. Lester Brown, az Earth Policy Institute (Földpolitikai Intézet) vezetője szerint ekkora mennyiséggel 330 millió embert lehetne jóllakatni. Az éhezők száma a világon egymilliárd körül jár, a képletet kicsit leegyszerűsítve: ez a szám harmadával csökkenhetne, ha benzintankok helyett szegényekhez kerülne az amerikai gabona.Bár ez az egyenes átvitel természetesen nem működik, ma már többé-kevésbé tényként lehet elfogadni, hogy az amerikai bioetanol-program nagy szerepet játszott és játszik az élelmiszerárak alakulásában. Míg az Egyesült Államok azt állítja, hogy ők csak az árak 2-3 százalékos növekedéséért felelősek, a Világbank egy 2008-ban kiszivárgott titkos jelentése szerint 75 százalékos árnövekedés írható az európai és amerikai bioetanol-üzlet számlájára. Ezzel összhangban állnak a mutatók is: az amerikai program 2007-ben indult, az élelmiszerek ára 2006 vége és 2008 közt volt a csúcson. Igaz, közrejátszott egy-két másik ügy is: egyik az ingatlanüzletből már akkor menekülni igyekvő tőke kereste a helyét és a gabonatőzsdékben találta meg egy része a jó üzletet, plusz abban a szezonban a kedvezőtlen időjárás miatt kisebb volt a gabonatermés is.

Az Egyesült Államokban dúló bioetanol-láz George Bushnak köszönhető. 2007-ben azzal a célkitűzéssel indította a programot, hogy 2017-ig megötszöröződjön a biodízelként felhasznált gabona mennyisége. Most 200 százaléknál tartanak, de a program továbbra sem áll le, hiába bírálják élesen világszerte. Az üzletet támogatásokkal segítik – 2008-ban például 4 milliárd dollárt, azaz körülbelül 700 milliárd forintot költött az állam bioetanol-támogatásra – s nem mellékes az a törvényi szabályozás, ami a biodízel egyre nagyobb arányú felhasználását írja elő az autósoknak. Bush célja a programmal a kőolajfüggőség és a széndioxid-kibocsátás csökkentése volt. Ez persze dicséretes, ám míg az első célra valóban jelent valamilyen megoldást a bioetanol, azt egyre több kutatás állítja, hogy a gabona megtermeléséhez szükséges energiamennyiség miatt a széndioxid-kibocsátása összességében az ilyen bioüzemanyaggal hajtott autóknak sem kisebb.

 

(forrás: Szabad Föld Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél