hirdetés
hirdetés

Gazdabarát KAP-ot szeretnének a franciák is

Egyetértettünk francia kollégámmal abban, hogy meg kell őrizni a Közös Agrárpolitika (KAP) vívmányait, és az uniós támogatások szintjét 2020 után is – jelentette ki Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, miután Párizsban megbeszélést folytatott Stéphane Travert mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel. A KAP-nak továbbra is a gazdákat, és ezáltal a fogyasztókat kell szolgálnia, hiszen a vásárlók is haszonélvezői a közösségi támogatásoknak.

hirdetés

A Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről és a nemzetközi szabadkereskedelmi tárgyalásokról egyeztetett francia partnerével a magyar agrártárca vezetője Párizsban, 2017. december 1-jén. A két miniszter az Európai Bizottság november 29-én megjelent közleményét értékelve egyetértett abban, hogy a KAP kétpilléres szerkezetét, és a közvetlen kifizetések rendszerét fenn kell tartani 2020 után, és a következő pénzügyi időszakban egyszerűsíteni kell a gazdákra vonatkozó szabályokat.

A miniszterek egyeztettek a takarmány-fehérje előállítás fejlesztési lehetőségeiről, valamint a takarmány import kiváltásáról, GMO-mentes európai terményekkel. Mindketten fontosnak nevezték, hogy az EU-n kívüli partnerekkel folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásokon ki kell állni az uniós mezőgazdasági termelők érdekeinek védelméért, különösen a dél-amerikai (Mercosur) államok vonatkozásában.

Fazekas Sándor a francia agrárszövetkezetek országos szövetségének vezetőivel is tárgyalt, bemutatta a magyar nemzeti takarmányfehérje programot, valamint egyeztetett a takarmányozási fejlesztésekkel kapcsolatos együttműködésről. Az Auchan csoport vezetőivel a felelős gazdálkodásról, valamint a védjegyes és helyi termékek piacra jutásáról cserélt eszmét a magyar agrártárca vezetője.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél