hirdetés
hirdetés

Globális élelmiszerválság jöhet?

A Világbank aggódik

A világban vezérigazgatójának felhívása azután hangzott el, hogy Oroszország a búzaexport átmeneti tilalmának jövő évre történő meghosszabbításának lehetőségét helyezte kilátásba.

hirdetés

Ngozi Okonjo-Iweala, a Világbank vezérigazgatója a Reutersnek nyilatkozva kijelentette, hogy a gabonaárak múlt hét óta bekövetkezett erőteljes növekedése még nem egyenlő a válsággal, de hangsúlyozta, hogy az élelmiszerárak növekvő változékonysága ártana a szegényebb országoknak.

A vezérigazgatója jelezte, hogy a Világbank egyfajta élelmiszeralapot hozna mozgásba, amikor a szervezet igazgatótanácsa szeptember elején ismét összeülne, ha a helyzet súlyosabbá válna.  
Mint mondta, szeptemberi ülésén a Világbank dönthet a 2008-ban létrehozott élelmiszer alap mozgósításáról, ha egyes országok sürgős segítséget igényelnének. Okonjo-Iweala reméli, hogy azok az országok, ahol jó gabonatermés (például az Egyesült Államok) pótolják az orosz gabonatermés csökkenése miatt kieső mennyiséget.

Az orosz miniszterelnök hétfőn arról beszélt, hogy a gabonaexport december 31-ig tartó tilalmáról szóló rendeletet nem „jódolgában” hozta a kormány, a korlátozás korai feloldására pedig nem lehet számítani, a kialakult rendkívüli helyzetben az országnak elsősorban saját polgárairól és mezőgazdasági termelőiről kell gondoskodni.

Kereskedők szerint a piacon úgy értelmezték Putyin szavait, hogy az orosz vezetés akár az eredeti határidő után is érvényben tarthatja az exporttilalmat, mire a Euronext párizsi árutőzsdén ismét drágulni kezdett a búza.

(forrás: Reuters/VGO)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
vilagbank
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél