hirdetés
hirdetés

„Globálisan több mint 5 ezer milliárd dollár üzleti lehetőséget jelent a klímaváltozás elleni küzdelem”

Ürge-Vorsatz Diána, a Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC), üvegházhatású-gázok kibocsátásainak csökkentését vizsgáló III. Munkacsoport (WGIII) alelnöke tartott nagy sikerű előadást a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) vállalatvezetőknek ma tartott üzleti reggelijén. A GDP 30%-át adó több, mint 70 vállalati tagot számláló szervezet az idei évben a Klímaváltozásra fókuszáló Action 2020 Magyarország programjának nyitó előadására kérte fel a neves klímakutatót. Az előadás a 196 ország tagállam által elfogadott Párizsi klímaegyezmény költségeit és annak a gazdaságra gyakorolt várható hatásait mutatta be.

 

hirdetés

Az ipari forradalomhoz hasonló mértékű változásra van szükség, amely a gazdaság minden területére kiterjed. Át kell értelmeznünk a fogyasztás és a növekedés alapú paradigmákat.”–fejtette ki előadásában Ürge-Vorsatz Diána. A klímakutató egy megvalósult „csodának” nevezte a párizsi klímaegyezményt, amely 196 ország első számú vezetőjének egyetértését és eltökéltségét fejezi ki a klímaváltozás megállítására. Egy olyan egyezmény született, amelyben találkoztak az alulról jövő kezdeményezések és a felülről jövő akarat.

Ürge-Vorsatz Diána felhívta a figyelmet a vállalatvezetők személyes elköteleződésére és felelősségére is: „A változás kulcsa a személyes karizma”.

Ürge-Vorsatz Diána
Ürge-Vorsatz Diána

A fosszilis energiahordozókról az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérésen túl, olyan új üzleti modellek kidolgozására van szükség, amelyek figyelembe veszik a természeti kincsekben okozott károkat is, és amelyek szakítanak a megszokott üzletmenettel. Ilyen lehet a megosztáson alapuló, vagy akár a körforgásos gazdálkodás. A cél eléréséhez az energia és az erőforrások felhasználását és a fogyasztást is csökkenteni kell, amelyben az informatika és más új technológiák elterjedése illetve új területeken való alkalmazása segíthet. Új fogyasztási szokások kerülnek előtérbe, ahol a mennyiség helyét a minőség veszi át. Ezek mind új üzleti lehetőséget jelentenek azoknak a vállalatoknak, akik időben felismerik a váltás szükségességét.

„A Párizsi csúcs természetesen nem oldotta meg a klímaváltozás kérdéseit, de nagyon fontos előrelépés. Amikor elkezdik a vállalások megvalósítását egy új gondolkodásmód mentén, ebben az üzleti szektornak kiemelt szerep fog jutni. A BCSDH a Magyarországra vonatkozó célok elérésében segíti az üzleti szektort és azt a hazai fenntarthatóság motorjává kívánja tenni, elsősorban az Action 2020 Magyarország programján keresztül.” – fejtette ki Ifj. Chikán Attila, a BCSDH újonnan megválasztott elnöke. 
A több mint 100 civil, tudományos és vállalati szakértő bevonásával kidolgozott Action 2020 Magyarország program a szokásos üzletmeneten túlmutató üzleti megoldások felkutatását, inspirálását vállalja magára, amelyek jó gyakorlatként kiterjeszthetők a gazdasági szereplők szélesebb körére. Már közel 50 vállalat csatlakozott a programhoz.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél