hirdetés
hirdetés

Gond van a lazactenyésztéssel

Világszinten új fenyegetéssel kénytelen szembenézni az ágazat.

hirdetés

Vacsorára az egyik legegészségesebb proteinforrásként a frissen elkészített lazac kiváló választás lehet. Amellett, hogy ízletes, pompás elegye az egészséges zsíroknak, melyek közül érdemes kiemelni például az omega-3 zsírsavat is.

A lazacok iránti kereslet lendületes emelkedése miatt a kiskereskedelemben és a vendéglátóhelyeken többnyire nem vadonból begyűjtött, hanem tenyésztett halhoz lehet hozzájutni. A tenyésztett lazac nevelését az óceánban hálóval elkerített területeken, vagy a szárazföldön medencékben tudják megoldani. A módszer előnye, hogy olcsó, és megóvja a vadon élő állományt. Hátránya a talán kicsit kevésbé ízletes és rózsaszín halhús.

Füstölt lazac (Forrás: 123rf)

A termelőket ugyanakkor immár célba vette egy új fenyegetés, amely már most évi milliárd dolláros veszteséget okoz a szektornak.

Ez a fenyegetés, a lazacok esküdt ellensége: a tengeri tetű.

Ezek a kis rosszfiúk rátapadnak a lazacokra, és addig esznek belőlük, mígnem a hal emberek számára elfogyaszthatatlanná válik. A tengeri tetvek természetesen nem most kerültek a képbe, ám a terjedelmes tengeren összességében nem annyira veszélyesek. A tenyésztett lazacok viszont sűrűn lakott élőhellyel rendelkeznek, ahol könnyebben kialakulhat a fertőzés.

Régebben a halakat rovarirtókkal etették a tetvek távoltartásához, ám ezek lassan a szernek ellenálló törzseket hoztak létre.

A termelők több különböző szögből közelítik meg a problémát.

– a lazacokat összeköltöztetik tengeritetű-evő gombákkal vagy egyéb halakkal.

– speciálisan kialakított forró fürdőhelyeket építenek a tetvek eltávolításához.

– víz alatti lézereket alkalmaznak.

– tetűrezisztens, genetikailag módosított lazacot próbálnak kitenyészteni.

Sajnos, idáig az egyik módszer sem bizonyult kellően rentábilisnak vagy olcsónak az alkalmazásához.

Az árak pedig közben csak nőnek, és nőnek…

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Fooducate)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél