hirdetés
hirdetés

Guinness rekord a IV. Ágyaspálinka Fesztiválon

A Bolyhos Pálinkafőzde immár negyedik alkalommal rendezi meg az ágyaspálinkák fesztiválját. Az idei pálinkaünnep több szempontból is különleges lesz. Május 23-án országos pálinkakonferenciát is szerveznek, ám a fő attrakció az ágyaspálinkák mellett egy új Guinness-rekord lesz: a világ legnagyobb pálinkája – értesült az Élelmiszer Online.
hirdetés

A Pest megyei településen, Újszilváson a helyi Bolyhos Pálinkafőzde május 23-án rendezi meg a már hagyományosnak tekinthető ágyaspálinkák ünnepét. Aznap délelőttre hívták össze a Pálinkafőzők Országos Konferenciáját is 600 vendéggel, mindannyian a hazai kereskedelmi- és bérfőzdéket képviselik. A konferenciát és ezzel együtt a fesztivált Gráf József agrárminiszter nyitja meg. Ez a fesztivál szakmai része, kora délelőtt azonban már a IV. Ágyaspálinka Fesztivál programjai is elkezdődnek és tartanak egészen éjfélig.
Az egyik legnagyobb regionális pálinkafesztivál középpontjában az ágyaspálinkák mellett a Kiváló Magyar Élelmiszerek állnak és egy világcsúcskísérlet. A Bolyhos ágyaspálinkák tulajdonosai, Bolyhos László és Bolyhos Zoltán gondoltak egy merészet, és elkészítették a világ legnagyobb pálinkáját. A Guinness-rekord hivatalos hitelesítése lesz a fesztivál legkiemelkedőbb eseménye. Ám nem csak az az egyedi ebben a pálinkában, hogy a legnagyobb a világon, hanem az is: mind az 54 liter pálinkát – 2 centiliter Bolyhos ágyaspálinka 2700 pohárban – a fesztivál vendégei között, a helyszínen osztják szét. Ez is része a Guinness-rekordnak.
A Bolyhos család évtizedes tapasztalata és régi családi receptek alapján jött létre a Bolyhos ágyas pálinka: étkezési minőségű, érett, egészséges, magas cukortartalmú és aromájú gyümölcsből az országban egyedülálló technológiai eljárással készül. Az általuk szabadalmaztatott aszalt gyümölcságyon érlelt, tiszta aromájú, kellemes ízű pálinkát hat hónapig tartályokban és fahordókban érlelik. Az érlelést követően, a palackozás során, a pálinka fajtájával megegyező, saját készítésű aszalt gyümölcsöt tesznek az üvegekbe, majd erre töltik a pálinkát. Ezt követően további 5-6 hónapig érlelik. Ezeket a pálinkákat kóstolhatják meg az érdeklődők, remek programokkal kísérve. Nem véletlen, hogy az elmúlt év novemberében megszületett pálinkatörvény is beemelte szövegébe az ágyaspálinkát. Eszerint: „Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcs ágyas pálinkának nevezhető. 100 liter pálinkához legalább 10 kg érett, vagy legalább 5 kg aszalt gyümölcsöt kell felhasználni. A palack címkéjén a nettó pálinka mennyiséget kell feltüntetni.” Ez mindenképpen Bolyhosék érdeme is.
2001-ben vettek részt először pálinkáinkkal nemzetközi pálinkafesztiválon és versenyen, és rögtön nagy sikert értek el Gyulán, az ágyas szilvapálinkájuk a fesztivál fődíja mellett, ÉFOSZ különdíjat és aranyérmet nyert. A következő években a sikersorozat folytatódott: számos arany-, ezüst- és bronzéremmel gazdagodtak. Gyulán 2004-ben a Bolyhos ágyas szilvapálinka, 2007-ben a Bolyhos ágyas cigánymeggypálinka nyerte el a „Magyarország legjobb pálinkája” címet. 2006-ban szintén a gyulai pálinkaversenyen az ágyas Cserszegi fűszeres szőlőpálinka „Nagyarany” díjat nyert, és a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület a 2006-os év „Zászlóspálinkájának” választotta.
Jelentős sikerként könyvelik el, hogy 2006. novemberében pálinkáik elnyerték a Kiváló Magyar Élelmiszer minősítést, és ezt az elmúlt években többször megismételték.

elelmiszer.hu

IV. Ágyaspálinka Fesztivál és Pálinkafőzők Országos Találkozója
Helyszín: Újszilvás, Vásártér (Abonyi út)
Időpont: 2009. május 23.
Program:
9.00 -11.00 óra - Pálinkafőzők Országos Találkozója
Megnyitja: Gráf József agrárminiszter
Előadók:
Baski József, HK ADÓCONTROLL – Pálinkafőzde (bér és kereskedelmi) számítógépes nyilvántartása
Dr. Totth Gedeon, AMC – A pálinkamarketing napjainkban
Kovács Tamás, Kokoferm Kft. – Erjesztési technológiák
Lovassy György, Hagyó Kft. – Pálinka érzékszervi bírálati rendszer bemutatása
Piros László, Pálinka Nemzeti Tanács – A tanács szerepe és jelentősége
Jónás József, Pálinkavilág főszerkesztő – A pálinka kommunikációja

8.00 -03.00 IV. Ágyaspálinka Fesztivál
Műsorvezető: Jónás József
8.00 – Főzőverseny nevezése – A zsűri elnöke Miskey Csaba mesterszakács
8.30 – Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel rendelkező pálinkák kóstolása
11.00 – Az újszilvási Széchenyi István Általános Iskola műsora (tánc és mazsorett)
11.15 – Four Stepp tánccsoport - Újszilvás
11.30 – A helyi Rozmaring Nyugdíjas Klub fellépése
12.00  – Az Abonyi Fúvószenekar műsora
14.00 – A főzőverseny eredményhirdetése
14.15 – A Pálinka Lovagrend Egyesület színpompás felvonulása
14.30 – IV. Országos Törkölyzsák-toló Verseny
16.00 – Guinness rekord kísérlet: A világ legnagyobb pálinkája
 54 literes üveg – 2700 adag 2centiliteres pálinka kimérése a fesztivál vendégeinek – ingyen
17.00 – Dupla Kávé
18.00 – Ösztön együttes
18.45 – Balázsi Betti és Varga Feri műsora
19.30 – Origó együttes koncertje I. rész
20.30 – Csepregi Éva és Végvári Ádám
21.30 –  Origó együttes II. rész
23.30-03.00: Retro Disco

Rendező: Bolyhos és Fia BT.
www.bolyhos.hu

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél