hirdetés
hirdetés

Hamarosan az MI uralja az élelmiszeripart

Újabb vállalat jelentkezett az élelmiszerlánc átalakításának igényére és az agrárium modernizálásra: az IBM. A vállalat kutatói világszerte dolgoznak azokon a megoldásokon, amelyek az élelmiszerlánc minden szakaszát átalakítják a közeljövőben. Segítenek a gazdáknak maximalizálni a terméshozamokat, csökkentik a pazarlást, védenek a kórokozóktól. 5 fejlesztési irány 5 percben, az IBM szakértőjétől.

hirdetés

„A következő öt évben a Föld népessége először lépi át a nyolcmilliárdos határt. Komplex élelmiszerláncunk – amit a klímaváltozás és a véges vízkészletek már így is megterhelnek – további kihívásokkal néz szembe. Hogy megfeleljünk a zsúfolt jövő követelményeinek, új technológiákra és eszközökre, tudományos áttörésekre és forradalmian új gondolkodásmódra lesz szükség az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban” – írja az IBM közleményében.

Forrás:IBM
Forrás:IBM

Az agrárium modernizálása mellett, megoldásokat fejlesztenek a pazarlás járványával szemben, ami élelmiszereink 45 százalékát tönkreteszi. „Tudósaink olyan biztonsági háló kifejlesztésén dolgoznak, amellyel észlelhetők a kórokozók és szennyeződések, mielőtt azok megbetegítenék az embereket. Ezenkívül olyan módszereken is dolgoznak, amelyekkel elkerülhető a műanyagok felhalmozódása a szeméttelepeken és az óceánokban.”

Az úgynevezett Science Slam során bemutatták az idei „5 in 5” mögött álló tudósokat az IBM legnagyobb idei ügyfélrendezvényén, a Think 2019-en San Franciscóban.

A Science Slam-ek lehetőséget adnak kutatóinknak, hogy rendkívül rövid idő – körülbelül öt perc – alatt tudatosítsák munkájuk fontosságát a nagyközönséggel. Ez rendkívül hasznos gyakorlatnak bizonyult, ami közérthetőbbé teszi az innovációkat, megragadva azok lényegét.

A „fellépő” kutatók kitekintést adnak, hogy elképzeljük, mit lehetne még megvalósítani öt év alatt.
Az esemény megtekinthető itt élőben szerdán, február 13-án este 19:00 – 20:00 között, vagy felvételen itt. Összefoglaló azokról az előrejelzésekről, amiket az IBM tudósai bemutatnak idén.

A vetéstől…

Twinning: A digitális másolatok alkalmazása a gazdálkodásban segít kevesebb erőforrással élelmezni a növekvő populációt.

Forrás:IBM
Forrás:IBM

Hogyan tehető hozzáférhetővé a hitelezés egy olyan gazda számára, aki soha életében nem járt bankban? A mezőgazdaság minden aspektusának digitalizálása és rögzítése révén – a talaj minőségétől a traktorvezetéshez szükséges képességeken át a sárgadinnye piaci áráig. Ez a Digital Twin („digitális iker”) és a következő öt év során a mesterséges intelligencia (MI) használata révén ezekkel az adatokkal képesek leszünk pontosan előrejelezni a terméshozamokat, ami a bankok és pénzintézetek számára biztosítja a szükséges adatokat ahhoz, hogy hitelt nyújtsanak a gazdáknak a bővítéshez – talán a pénz mégiscsak a fákon terem.

Az aratásig…

Kármegelőzés: A blockchainnel megelőzhető az élelmiszer hulladékba kerülése.

Öt éven belül számos költséges, ismeretlen tényezőt számolunk fel az élelmiszerláncban. A gazdáktól a zöldségkereskedőkig az élelmiszerlánc minden résztvevője pontosan tudni fogja, mennyit vessen, rendeljen vagy szállítson. Az élelmiszer-veszteségek jelentősen csökkennek, a fogyasztók bevásárlókosarába kerülő termények frissebbek lesznek – ehhez a blockchain technológia, az IoT-eszközök és az MI (mesterséges intelligencia) algoritmusok összehangolása szükséges.

A polcokig…

Fejlődő kultúrák: A mikrobiom feltérképezése megvéd minket a káros baktériumoktól.

Öt éven belül az élelmiszer-biztonsági ellenőrök világszerte új szuperképességhez jutnak: mikróbák millióit használhatjuk fel az élelmiszer védelmére. Ezek a mikróbák – amelyek közül egyesek fogyasztása egészséges, másoké nem – rendszeresen bekerülnek az élelmiszerbe a gazdaságokban, gyárakban és üzletekben. Egy új technikának köszönhetően, ami lehetővé teszi genetikai állományuk költséghatékony elemzését, a mikróbák sokat elárulnak arról, hogy mennyire biztonságos az élelmiszer, amit fogyasztunk.

Az asztalig…

Detektívek a tányéron: MI-érzékelőkkel a kórokozók otthon is észlelhetők.

Öt éven belül a világ gazdái, élelmiszer-feldolgozói és kereskedői – a házi szakácsok milliárdjai mellett – képesek lesznek, rá hogy egyszerűen észleljék a veszélyes fertőzéseket az élelmiszerben. Mindehhez csak egy MI-érzékelőkkel ellátott mobiltelefonra vagy konyhapultra lesz szükség. Az IBM kutatói hatékony, hordozható MI-érzékelőket fejlesztenek, amelyek bárhol és bármikor képesek lesznek az élelmiszer-eredetű kórokozók észlelésére. Ezek a mobil baktériumérzékelők drámai mértékben meggyorsíthatják a kórokozók tesztelését, napokról másodpercekre csökkentve a szükséges időt, lehetővé téve az élelmiszerlánc minden pontján a káros kóli- és szalmonellabaktériumok jelenlétének észlelését, mielőtt azok járványt okoznának.

A hulladékig...

Műanyag-sebészet: Radikálisan új újrahasznosítási módszer lehel új életet a régi műanyagokba.

Öt év múlva teljesen átalakul a hulladékkezelés és az új műanyagok gyártása. A tejes dobozoktól a kekszes dobozokon át a bevásárlószatyrokig és szúnyoghálókig minden újrahasznosítható lesz, és a poliésztergyártó cégek képesek lesznek a begyűjtött hulladékok hasznosítására. Ezt az átalakulást olyan innovációk hajtják majd, mint a VolCat, egy katalitikus kémiai folyamat, amely lebont bizonyos műanyagokat (a poliésztereket) egy olyan anyaggá, ami közvetlenül beadagolható a műanyaggyártó gépekbe új termékek előállításához.

 

Arvind Krishna, alelnök, IBM Felhőalapú és kognitív szoftverek
a szerző cikkei

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél