hirdetés
hirdetés

Hírösszefoglaló a Tesco-sztrájk után

A szakszervezet és a vállalat is saját sikerét hangsúlyozza a szombati és vasárnapi sztrájk után - hírösszefoglaló.

hirdetés

A szakszervezetek tájékoztatása szerint a munkavállalók „ezres nagyságrendben” mozdultak meg a sztrájk miatt. A Tesco eddig nem hozott nyilvánosságra pontos számadatokat. Magyarországon 206 Tesco áruház működik, ezek közül 18 (5 hipermarket és 13 kisbolt) zárt be szombaton, miután a dolgozók egy része pénteken 16 órától beszüntette a munkát.

A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) sztrájkbizottságának elnöke pénteken elmondta: a sztrájkhoz csatlakozók nem munkalassító sztrájkot indítanak, hanem beszüntetik a munkát, így az üzletek be is zárhatnak a sztrájk idejére.

A Tesco sajtószolgálata vasárnap reggel arról tájékoztatta a médiát, hogy valamennyi áruháza rendben kinyitott és felkészülten várja vásárlóinkat, valamint a Tesco Online is zavartalan kiszolgálást nyújt. (A Tescónál folyó sztrájk a hétvégén az online rendeléseket mégis érintette, a meghiúsult kiszállítások miatt a lánc háromezer forintos kuponokat ajánlott fel az érintett vevőknek.) Az áruházlánc üzleteiben a kieső munkavállalókat diákmunkásokkal igyekeztek pótolni. A KDFSZ szerint vasárnap 37 áruház zárt be a zárás hivatalos időpontja előtt.

A Tescónak Magyarországon 206 üzlete van, ebből 112 hipermarket, és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat. A vállalat az elmúlt 2 évben már 8,7 milliárd forintot költött bérfejlesztésre. A kiskereskedelmi szektorban az áruházi dolgozók fizetése átlagosan csak 19 százalékkal növekedett, míg a Tesco év eleje óta a legalacsonyabb fizetési kategóriákban 22,4 százalékos bérfejlesztést hajtott végre - írja közleményében a munkáltató.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke példaértékűnek nevezte a munkavállalók összefogását. Magyarországon a versenyszférában ilyen sztrájk még nem volt az elmúlt 27 évben, ezres létszámban, az ország egész területén megmozdultak a dolgozók - közölte a köztévé vasárnapi műsorában. A Tesco dolgozói elszántak, kitartanak a követelések mellett, akár további sztrájkot is hajlandók folytatni- tette hozzá.

A szakszervezetek időt adtak az áruházláncnak.

A 24.hu számolt be arról, hogy miben egyeztek meg a hétvégi sztrájk után a Tesco és a szakszervezetek vezetői. A megállapodás lényege az, hogy a dolgozókat képviselő szakszervezetek fenntartják mindkét legfőbb követelésüket: a létszámbővítést és a fizetésemelést, ám mindkettőben időt adtak a Tescónak.

Az áruházlánc szeptember 25-ig elkészíti azt a programot, amivel mérni lehet az áruházak működését, és ha ez megvan, ezek alapján döntik el, tényleg indokolt-e a létszámemelés. A 25 százalékos béremelési követelést is tartják, de október 2-ig adtak válaszolási időt a munkaadónak.

A Tesco és a szakszervezetek október 2-án ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

„Továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy hosszú távon fenntartható megoldást találjunk a kollégák által jelzett problémákra” - foglalta össze Pártos Zsolt,  a Tesco ügyvezető igazgatója a vállalat közleményében.

(forrás: HR-Portál, hvg.hu, Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél