hirdetés
hirdetés

Idén is csúcsot dönthet a Spar Budapest Maraton

Huszonnyolcadik alkalommal kerül sor vasárnap a Spar Budapest Maraton futófesztiválra, melyen a profik a hagyományoknak megfelelően az országos bajnoki címekért versengenek majd a klasszikus, 42,195 kilométeres távon.

hirdetés

 A tavalyi verseny részvételi rekordot hozott, 19 200-an neveztek a különböző távokra, s elképzelhető, hogy a csúcs idén megdől. A maratonon a tavalyi 3585 után most rekordszámú, 4000 célba érőt várnak.

Magyarország legnagyobb szabadidősport rendezvényén az egyéni indulók mellett négyfős váltók is teljesíthetik a maratont, emellett egyéniben lehet 30 kilométeren (Coca-Cola Testébresztő), 7 kilométeren (minimaraton) és 2,7 kilométeren (maratonka) futni, 2,7 kilométeren gyalogolni, a családok számára pedig 600 méteres futást rendeznek.

A maraton férfi és női győztese 200-200 ezer forintot vehet majd át, ezen felül a szervezők az időeredményeket is díjazzák: a férfi és női országos csúcsjavítás (férfi 2:12:10 óra, női: 2:28:50 óra) bruttó 1,2 millió forintot ér, de a férfiaknál a 2:21 órán, a nőknél pedig a 2:50 órán belüli eredményért is jár 120 ezer forint.

A Budapest Maraton azonban nem elsősorban a profik versengéséről szól. Az ország mind a 19 megyéjéből, összesen mintegy 800 településről érkeznek indulók. Külföldről pedig több mint 2200-an neveztek. Nekik külön vonzerőt jelent a fővárosi útvonal, amely a világon egyedülálló módon két világörökségi részen vezet keresztül. A pályát múlt csütörtökön hitelesítették, s amint az a múlt heti sajtótájékoztatón elhangzott, a futók a tavalyihoz képest kissé eltérő utat tesznek majd meg, elsősorban a budapesti útfelújítások és egyéb munkálatok miatt. A résztvevők így idén például befutnak majd a Margitszigetre is.

A futók megpróbáltatásain idén is több mint 40 zenés ponton igyekeznek majd könnyíteni, az Operettszínház előtt például a teátrum énekkara szórakoztatja a versenyzőket és a nézőket, míg az Operaháznál a tavalyihoz hasonló zenés, énekes produkciókkal várnak mindenkit. A színházak nem csupán szórakoztatnak, hanem több társulat, így például a Nemzeti Színház, az Opera, a Vígszínház, a Thália Színház is futócsapatokkal képviselteti magát. A maratoni verseny 9.30 órakor indul a Hősök teréről.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél