hirdetés
hirdetés

Idén több mint 600 tonna búza gyűlhet össze a magyarok kenyeréhez

A Veszprém megyei Nemeshanyban öntik össze augusztusban a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búzát, a kezdeményezéshez az ország összes megyéjéből és a határon túlról is érkezik alapanyag - tájékoztatta kedden az MTI-t Nemeshany polgármestere.

hirdetés

Kiss József Attila független polgármester elmondta, hogy számos település malmát meglátogatták, majd Nemeshany mellett döntöttek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei, miután Orfű mellett a Veszprém megyei kistelepülés szép környezetben lévő, használaton kívüli, de működőképes vízimalma maradt versenyben.

A polgármester tájékoztatása szerint augusztus 13-án délután tartják a magyarság összetartozását jelképező ünnepséget. A rendezvényen összeöntik a magyarországi megyékből és a határon túli magyarlakta településekről származó búzát és megőrlik a település vízimalmában.

Mint felidézte, a Magyarok kenyere program 2011-ben indult, Korinek László jogászprofesszor kezdeményezésére.  Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akcióban magyarországi és határon túli magyarlakta településekről tíz tonna búza érkezett, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, 2015-ben 440, tavaly pedig már 515 tonna.

Az idei mennyiség a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát - fűzte hozzá.

A polgármester elmondta, hogy a Nemeshanyban megőrölt lisztből sütik majd augusztus 20-ra a magyarok kenyerét, a megmaradt búzát és lisztet pedig a nehézsorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel.

Kiss József Attila a helyi Csizmadia Vízimalomról szólva elmondta, hogy azt 1907-ben Háry Mihály molnár építtette. A malom 1952-ig üzemelt, akkor államosították és magtárként használták. Az épületet 1972-ben az egykori tulajdonos családja visszavásárolta, 2001-ben felújították, 2003 óta pedig malommúzeumként működik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél