hirdetés
hirdetés

Indiában rekordra, Kínában hiányra számítanak

Sarad Pavar mezőgazdasági miniszter szerdai bejelentése szerint az idei búzatermés minden korábbinál bőségesebb, 81,47 millió tonna lehet, a tavalyi 80,71 millió után.

hirdetés

A teljes gabonatermés 232,07 millió tonna lehet a 2010–2011-es időszakban, ami jelentősen meghaladja az egy évvel korábbi, súlyos aszályokkal terhes 2009–2010-es szezonban elért 218,11 millió tonnát, ugyanakkor némileg elmarad a 2008–2009-ben elért 234,47 millió tonnás történelmi rekordtól.

Indiában – a Kína után második legnagyobb búzatermelő országban – októbertől vetnek, és márciusban kezdődik a betakarítás. A jó termés enyhítheti az élelmiszer-inflációt a csaknem 1,2 milliárd lakosú országban, ahol tavaly 17 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Ugyanakkor Kínában tovább emelkedhetnek az árak az ország északi részén pusztító szárazság miatt. Januárban 16 százalékkal kellett többet fizetni a búzáért, mint egy évvel korábban, és a helyzet tovább mérgesedhet, mert a tavaly október óta tartó aszály éppen azt a nyolc tartományt sújtja, amelyek együttvéve az ország teljes gabonatermésének bő nyolcvan százalékát adják. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) szerint az érintett térségben annyira vékony a hótakaró, és olyan száraz a föld, hogy végveszélybe került az őszi vetés, amelynek júniusra kellene beérnie.

(forrás: MNO)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél