hirdetés
hirdetés

Javuló tendenciákat tapasztalt téli szezonális ellenőrzés-sorozata folyamán a NÉBIH

Jelentős mértékben javultak a 2016-os téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei a megelőző évek adataihoz viszonyítva. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett összesen 4777 ellenőrzés során 11,8 millió Ft bírságot szabott ki a szakhatóság, továbbá mintegy 19 300 kg élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

hirdetés

A megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakemberei – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (NÉBIH) koordinálásával – az év végi téli akció során a friss húst; a haltermékeket; a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, az édesipari termékeket és a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten. Figyelemmel kísérték továbbá az élő állatok szállítását is, e téren bírság kiszabás az elmúlt évekhez hasonlóan nem történt.

A szezonális ellenőrzés elsődleges célja, hogy hozzájáruljon az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények maradéktalan teljesítéséhez az ünnepek miatt megnövekedett forgalom mellett. A korábbi tapasztalatokhoz képest jelentősen csökkentek (a 2015-ös 4,1 százalékról 2,5 százalékra) a higiéniai hiányosságok. Évről-évre javulás tapasztalható a termékek minőségével és összetételével, nyomon követhetőségével és a dolgozók képzettségével, valamint alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságok terén.

Az élelmiszerláncban mintegy 4800 létesítményt ellenőriztek a szakemberek, ebből 550 élelmiszer-előállító helyen, 1809 élelmiszer-forgalmazásban, 688 pedig vendéglátóhelyen történt. Az egy hónapig tartó ellenőrzés alatt több mint 20 ezer hazai és külföldi élelmiszertétel került górcső alá. A megvizsgált termékek 7,5 százalékát, 1 529 tételt, összesen 19 223 kg élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, melynek értéke csaknem elérte a 4,9 millió forintot.

Az akció során feltárt szabálytalanságok miatt 61 alkalommal figyelmeztetést, 124 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként a szakemberek, összesen 11,8 millió Ft értékben.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél