hirdetés
hirdetés

Jelentősen megzuhanhat a halhús ára

A halhús áfájának várható csökkenése 15 százalékos ármérséklődést hozhat a haltermékek piacán, a fogyasztásnövekedés pedig 10-15 százalékos lehet - mondta a Világgazdaságnak Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke.

hirdetés

Az egy főre jutó éves halfogyasztás Magyarországon 6,5 kilogramm, ami a rendszerváltáskori 2,8 kilogrammhoz képest jelentős növekedés, viszont messze elmarad a 24 kilós európai uniós átlagtól, nem is szólva a déli tengeri országokra jellemző 40-50 kilogrammtól.

Kedvezhet a magyar haltenyésztés fejlődésének, hogy az EU-ban a tengeri halászattal szemben prioritást élvez az akvakultúra. A magyar haltenyésztést Európában is jegyzik: afrikai törpeharcsából például a kontinensen az első számú termelő Magyarország, míg pontytenyésztésben a harmadik.

A termelés ugyanakkor 15-17 ezer tonna között stagnál, külkereskedelemben pedig – a 2015-ös 3020 tonna export mellett 175 tonna importot felmutató pontyágazaton kívül – jelentős túlsúlyban van a behozatal – olvasható a Világgazdaságban.

(forrás: Világgazdaság, MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél