hirdetés
hirdetés

Jól teljesítettek tavaly a vágóhidak

Jó évet zártak a hazai vágóhidak, tavaly szinte minden haszonállat esetében nőtt a feldolgozott hús mennyisége – írta a KSH adatai alapján a Magyar Idők. A statisztika szerint 108 ezer szarvasmarhára, 4,6 millió sertésre és 210 millió baromfifélére sújtott le a hentesbárd.

hirdetés

Nem panaszkodhatnak a tavalyi eredményeikre a hazai szarvasmarhatartók. Az elmúlt évben összességében 108 ezer marha került a hazai vágóhidakra, ez 5,7 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. A marhavágás élősúlyban havonta átlagosan 4500 tonna felett volt, júniusban és szeptemberben viszont meghaladta az 5 ezer tonnát.

A levágott szarvasmarhák 64 százaléka tehén, 23 százaléka bika volt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján tavaly az első 11 hónapban 15 százalékkal több marhahúst szállítottak a külpiacokra a magyar vállalkozások, mindez értékben 17 százalékos emelkedést tett ki. A marhahúsimport volumene 6 százalékkal, értéke 10 százalékkal nőtt. A húsexport mellett az élőállat-kivitel is tovább bővült, az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint tavaly 16 százalékkal több magyar szarvasmarha került a külpiaci partnerekhez.

A statisztika szerint tavaly mintegy 4,676 millió sertést vágtak le a magyar vágóhidakon, 5 százalékkal többet, mint az előző évben. Élősúlyban a havi átlagos vágás meghaladta a 44 ezer tonnát. A legtöbb hízó a Dél-Alföldön került a vágóhídra, emellett Somogy és Hajdú-Bihar megyében is meghaladta az 500 ezret a feldolgozott állatok száma. A vágóhídra vitt sertések egy része a külpiacokról származik, a hazai állomány ugyanis decemberben alig érte el a 2,9 milliót. Az import tavaly 8 százalékkal, 59 ezer tonnára nőtt, míg a kivitel alig érte el a 30 ezret.

A legtöbb hízó Szlovákiából, Németországból és Hollandiából érkezett. A növekvő mennyiség mellett az árak is jól alakultak a sertésiparban, a hasított félsertés értéke egy év alatt csaknem a harmadával nőtt, a kilónkénti ár már meghaladja a 480-490 forintos szintet. Megemlíthető, hogy a juhászatok is szépen teljesítettek, már ami a vágóhídra került állatok számát illeti: a hentesek elé összesen 33,5 ezer juh került, ami 29 százalékos növekedést jelent.

Bár a madárinfluenza miatt az év végén jelentősen visszaesett a víziszárnyasok feldolgozása Magyarországon, a baromfiágazat így is közel hat százalékkal növelte a levágott szárnyasok számát. A több mint 210 millió levágott baromfi közel négyötöde csirke volt, ami 6,6 százalékos bővülésnek felel meg. A baromfivágáson belül a pulykák számaránya 3,5, a kacsáké 13,6 százalék volt. A kacsavágásnál a madárinfluenza miatt 2016 decemberében már jelentős volt a visszaesés. A 7 ezer tonnát meghaladó, 2015. decemberi szinttel szemben 2016 utolsó hónapjában mindössze 4,1 ezer tonna kacsa került a hentesbárok alá. 

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél