hirdetés
hirdetés

Jóváhagyta az állami termőföldek értékesítésének lezárását a parlament

Az Országgyűlés kedden sikeresnek minősítette és lezárta a kormány Földet a gazdáknak! nevű állami termőföld-értékesítési programját, továbbá kimondta, az ebből származó 260-270 milliárd forintos bevételt alapvetően adósságcsökkentésre kell fordítani.  

hirdetés

A parlament - a földművelésügyi és a nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére - kormánypárti támogatással hagyta jóvá az erről szóló három előterjesztést.

A törvény sikeresnek minősítette a Földet a gazdáknak! programot arra hivatkozva, hogy a nyilvános árveréseken minden harmadik magyar gazdának, mintegy harmincezer földművesnek biztosították a piaci áron történő földhöz jutást. A meghirdetett 290 ezer hektár földterület 70 százaléka talált gazdára, átlagosan „tisztességes piaci áron”, hektáronként 1,4 millió forinton, vagyis a tavalyi országos termőföldátlagárnak közel a duplájáért - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A tárcavezető arról is szólt, hogy a kormány azt szerette volna, hogy a föld azé legyen, aki megműveli: a helyben lakó magyar gazdáké. A program emellett azt is szolgálta, hogy a családi kis- és középbirtokok aránya jelentősen növekedjen a nagybirtokokkal szemben - hangsúlyozta, aláhúzva, a program szigorú feltételeinek köszönhetően biztosítja a magyar föld magyar kézben maradását, vagyis, hogy az ne juthasson külföldi spekulánsok kezére. A programban ezért a törvényi előírásoknak megfelelően csak Magyarországon helyben lakó, földműves, természetes személy vásárolhatott legfeljebb 300 hektár földet - tette hozzá.

Az elfogadott határozatban lezárták a Földet a gazdáknak! programot, a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítása pedig kimondja, az állami termőföldek értékesítéséből befolyó, várhatóan 260-270 milliárd forintos összeget alapvetően az államadósság csökkentésére kell fordítani.
Fazekas Sándor utóbbi indoklásaként nemzeti érdeknek nevezte az államadósság csökkentését, amely mérsékli Magyarország sérülékenységét, egyúttal növeli pénzügyi stabilitását és gazdasági szuverenitását. A tárcavezető megjegyezte továbbá, az államadósság - a korábbi balliberális kabinetek időszakával szemben - újra csökkenő pályán van, és a kormány célja, hogy 2019-re 70 százalék alá süllyedjen.

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Az állam adósság 70% alá csökkenjen... Jól hangzik első hallásra, de ha megnézzük a számokat akkor: 2010-ben 78,4 milliárd EUR, 2011-ben 72,2, 2012-ben 76,7, 2013-ban
77,7, 2014-ben 77,7, 2015-ben 80,4 az államadósság.
Jól látszik, hogy nem csökkent hanem nőtt 2 millárd EUR-al az államadósság összege 2010 óta. Az egész egy parasztvakítás mivel az adósságot nem EUR-ban hanem GDP
százalékában adják meg. A GDP-t viszont csalással meghamisítva (a külföldi cégek forgálmát Magyarországhoz számítják)jóval magasabban adják meg mint a valós.
Ugyanígy a gyarmatosító országok GDP-jét jóval alacsonyabban állapítják meg mivel az áttelepített gyárak forgalmát nem a tulajdonoshoz számolják.
Ez a szemfényvető, pofátlan csalás a gyarmat országok polgárainak kirablására létesült...
#
Tisztán látszik, hogy ezt az adósságot lehetetlen kifizetni az állami földek eladása még az 1 milliárd EUR-t sem éri el. 2010-hez képest még így is több mint 1
milliárdal nőt az adósság pedig a magánnyugdíj pénztárak összegét (13,3 millárd EUR) is adósság csökkentésre fordították. Az országban már nincs olyan eladható
érték ami fedezné ezt az adósságot. Azaz meg kell tagadni a további fizetést.
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél