hirdetés
hirdetés

Kajszi fajtabemutatót tart a NÉBIH és a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága (NÉBIH-NKI) kajszi fajtabemutatót tart június 21-én.

hirdetés

A magyarországi kajszitermesztés nagy hagyományokkal rendelkező, nagy múltra visszatekintő gyümölcskertészeti alágazat. A magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik, a gönci kajszi pedig mára hungarikummá vált. A hazai kajszi keresett külpiaci termék, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exportcikkeinknek. A belső fogyasztás is növekvő tendenciát mutat.

A piaci lehetőségek kihasználásához és a fogyasztói igények kiszolgálásához magas minőségű gyümölcs szükséges. Hazánkban megvannak a jó adottságú termőhelyek, hagyományos fajtáink kiváló beltartalmi értékekkel rendelkeznek, az elkötelezett magyar termelőknél pedig megvan a szükséges szaktudás. Ezek kombinációja teremti meg a kiváló minőségű első osztályú gyümölcs előállításának lehetőségét.

Kajszibarack (Forrás: NAK)

Az utóbbi években megfigyelhető az áruval szembeni piaci követelmények változása, melyet a fogyasztói szokások átalakulása indukál. A változásokhoz való alkalmazkodás záloga a termesztés folyamatos fejlesztése. Az állandóan bővülő fajtaszortiment értékelése és hiteles információk közvetítése a termelők felé az innováció egyik alappillére. A kertészek ma már több száz kajszifajta közül választhatnak. Egy ültetvény telepítése komoly anyagi ráfordítást igényel, ezért kiemelten fontos, hogy a termelők lehetőleg már a tervezéskor birtokában legyenek olyan információknak, melyek felhasználásával termelésük biztonságát növelni képesek, meghozott döntéseik eredménye pedig gazdaságilag is értékelhető lesz.

Ennek érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága idén is megrendezi ,,Tordasi kajszi fajtabemutató’’ című rendezvényét 2017. június 21-én. A szakmai nap keretében az érdeklődők neves külföldi és hazai szakértők előadásaiból tájékozódhatnak többek között a fő nemesítési irányokról, eredményekről, a fajtahasználat változásairól. Bemutatják a NÉBIH Tordasi Fajtakísérleti Állomásán található nagyon korai és korai érésű kajszifajtákat is. A helyszínen lehetőség nyílik személyes konzultációra is.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a kamara által létrehozott internetes felületen lehet. Részletes program a letölthető meghívóban!

(forrás: NAK)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél