hirdetés
hirdetés

Kétéves csúcson az élelmiszerek ára

Kétéves csúcson a globális árindex

A FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének globális árindexe kétéves csúcsra szökött fel. Itthon az ipari termelői árak is nőttek.

hirdetés

A FAO az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének élelmiszerár-indexe - amely a havi globális árváltozásokat rögzíti egy meghatározott élelmiszercsoportból álló kosár alapján - 175,9 pont volt, 2008 szeptembere óta a legmagasabb. A szervezet egyidejűleg úgy vélte, hogy az idei globális búzatermés 646 millió tonna lesz. Ez 5 százalékkal kisebb a tavalyinál, elsősorban amiatt, hogy az aszály miatt szerényebb búzatermés várható Oroszországban. A FAO búzatermés-előrejelzésére emelkedett, 8-1/2 centtel 6,79-3/4 dollárra nőtt a búza szeptemberi jegyzése a chicagói terménytőzsdén (CBOT).

Az ipari termelői árak is nőttek itthon

Az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz mérten 8,7 százalékkal nőttek júliusban, a január-júliusi időszakban az előző év azonos időszakához viszonyítva átlagosan 2,0 százalékos volt az árszintemelkedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2010 júliusában az előző havihoz viszonyítva 0,6 százalékkal csökkentek, a 2009. júliusival összehasonlítva 9,9 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés árai a 2010. júniusinál 1 százalékkal, a 2009. júliusinál 7,5 százalékkal magasabbak voltak. 2010 júniusához képest az ipar belföldi értékesítési árainak 0,6 százalékos csökkenésén belül a feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 0,9 százalékkal esett vissza. A legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás árai csökkentek (5,2 százalék).

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010 júliusában az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 1,2 százalékos árcsökkenés, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,1 százalékos árnövekedés mutatkozott. A beruházási javak árai 0,1 százalékkal mérséklődtek, miközben a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,2 százalékkal emelkedtek. Az előző év azonos hónapjához mérten az árak az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 13,8, a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,2 százalékkal emelkedtek. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 2,5 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
árak
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél