hirdetés
hirdetés

Kezdetét vette a 21. Pápai Agrárexpo

A kiállítás megnyitóján Nagy István, az FM parlamenti államtitkára ecsetelte az agrárium jelenlegi helyzetét.

hirdetés

Az agrár-, vidékfejlesztési támogatások szerepe meghatározó a magyar mezőgazdaság számára - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Pápai Agrárexpón.

Nagy István aláhúzta, ezek hatékonyan javítják a gazdálkodók pénzügyi és jövedelmi helyzetét, és ösztönzik a beruházásaikat. Emellett a támogatások hozzájárulnak a lakosság egészséges élelmiszerrel való ellátásához, az időjárási kockázatok kezeléséhez, és a vidéki térségek társadalmi, gazdasági fejlődéséhez is – tette hozzá.

Az agrárium a magyar gazdaság kulcsfontosságú ágazata - szögezte le az államtitkár.  Hangsúlyozta, az ágazat évről-évre jobban teljesít, kimagasló mértékben járul hozzá a nemzetgazdasági növekedéshez és exportteljesítményéhez, egyre több embernek biztosítva így munkát és megélhetést. Arról is szólt, hogy a gazdasági növekedés egyik hajtómotorja tavalyi évben is a mezőgazdaság volt. Kiemelte, a kiváló napraforgótermésnek köszönhetően hazánk tavaly az Európai Unió legnagyobb napraforgó-termelője lett, az agrárexportunk pedig meghaladta a 8 milliárd eurót

Örvendetesnek nevezte, hogy tovább emelkedett a mezőgazdasági foglalkoztatás, hat év alatt mintegy 50 ezer új munkahely létesült. Az ágazatban hozzávetőleg 220 ezren dolgoznak, tavaly 16 és fél ezer állás jött létre.

Az agrárkormányzat kiemelt céljaként az állattartás ösztönzését jelölte meg, de megjegyezte, hogy a kertészeti ágazat fejlesztése is rendkívül fontos, hiszen mintegy 300-350 ezer család megélhetését biztosítja.

Nagy István arra is kitért, hogy jelentős potenciál rejlik az ökológiai gazdálkodásban, mivel világszerte folyamatosan emelkedik a biotermékek iránti kereslet.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél