hirdetés
hirdetés

Ki kell törni a laboratórium elefántcsonttornyából!

Míg az első nap fókuszában a közétkeztetést érintő fontos kérdések álltak, az eddigi legsikeresebb Hungalimentaria konferencia második munkanapján az élelmiszer-biztonság területét érintő előadások után, a kerekasztal-beszélgetésen a kommunikáció és a tájékoztatás fontossága, illetve egy a piaci és a hatósági laboratóriumokkal közös adatbázis kialakításának lehetősége is szóba került.

hirdetés

Ha csak a számok tükrében szemléljük az immár tízedik alkalommal megrendezett Hungalimentaria konferenciát és kiállítást, talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az elmúlt húsz év legsikeresebb rendezvényén vagyunk túl – mondta el az Élelmiszer Online-nak Dr. Szigeti Tamás János, a tanácskozás főszervezője, a házigazda WESSLING Hungary Kft. értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója.

Dr. Szigeti Tamás János
Dr. Szigeti Tamás János

A WESSLING és a NÉBIH szervezésében megvalósuló konferenciára több mint 300 résztvevő, 30 kiállító érkezett, 57 előadás hangzott el, részt vettek a hatóságok vezetői és az illetékes minisztériumok képviselői, a független vizsgálólaboratóriumok, valamint az élelmiszeripar (gyártók, szolgáltatók, forgalmazók) legfontosabb reprezentánsai – folytatta a „leltározást” Szigeti Tamás János, aki úgy vélte, a számoknál sokkal fontosabb, hogy az élelmiszer-biztonság legjelentősebb kérdéseit sikerült körbejárni a kiállításon.

Míg az első nap a számos érdekes téma mellett talán a közétkeztetés kérdései álltak leginkább a középpontban (Dr. Martos Éva, az OÉTI vezetőjének előadásából kiderült például, hogy az iskolai közétkeztetés nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek), a második napon tartott kerekasztal-beszélgetésen rendkívül előremutató kezdeményezésekről esett szó.

A gluténmentes diéta és a glutén vizsgálata kapcsán Dr. Maráz Anna professzor asszony egy új metódusról beszélt: az R12-es módszer lényege, hogy azokat a molekulaszakaszokat találja meg, amelyek valóban kiváltják az allergiás reakciókat. Így a jövőben várhatóan sokkal nagyobb biztonsággal lehet majd meghatározni az allergiát kiváltó reakciókat.

Dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke arról beszélt, hogy a laboratóriumok vizsgálókapacitásának közös kihasználása Magyarország általános érdeke. A komoly magánlaboratóriumok és a hatósági, állami intézmények tapasztalatát érdemes lenne tehát egy jól átgondolt formában felhasználni az élelmiszer-biztonság szempontjából.

Dr. Zanathy László, a független laboratóriumokat üzemeltető WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója ugyancsak támogatandónak tartotta ezt a kezdeményezést, természetesen az ügyfelekkel való megegyezés, a jogszabályoknak való megfelelés alapján.

Oravecz Márton és Zanathy László a kommunikáció fontosságában is egyetértettek. Míg a NÉBIH az elmúlt években jelentős energiát fordított a lakosság megfelelő tájékoztatására (médiamegjelenések, Szupermenta blog, országos kommunikációs kampányok), a WESSLING is igyekezett a maga eszközeivel terjeszteni az élelmiszer-biztonság, a fogyasztóvédelem és a laboratóriumi vizsgálatok fontosságának ügyét (szakértői nyilatkozatok, www.laboratorium.hu közérdekű honlap).

Ki kell törni a laboratórium elefántcsonttornyából! – fogalmazott a NÉBIH elnöke, aki erre jó példának említette a NÉBIH és a WESSLING szervezésében megvalósult Hungalimentaria konferenciát és kiállítást, valamint az Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos szaklapot is, amelyet a két szervezet ugyancsak közösen jelentet meg.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett még többek között Zoltai Anna, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vendéglátás és étkeztetés-felügyeleti osztályvezetője, Koltai Tünde (a Lisztérzékenyek Országos Egyesületének elnöke), Dr. Martin Andrea (WESSLING Hungary Kft.), Dr. Pleva György (a NÉBIH-ÉTBI igazgatója), Dr. Roszik Péter (Biokontroll Hugária Kft.) Nagy Attila (a NÉBIH-ÉTBI igazgatóhelyettese), illetve Dr. Fodor Péter professzor (a Corvinus Egyetem tanára és a NAT Akkreditáló Bizottságának elnöke).

Edward Someus, a nemzetközi Refertil-projekt vezetője ezúttal is bemutatta a nagy jövő előtt álló terméket, a bioszenet. Az élelmiszeripari melléktermékek (jellemzően állati csont) újrahasznosítása révén speciális pirolízises technológiával jelentősen növelni lehet a talaj termőképességét, csökkentve az Unió foszforkitettségét és visszaszorítva a műtrágyák használatát. Az új termék jelentősen hozzájárulhat az élelmiszer-biztonság növeléséhez.

A második napon is számos érdekes téma került szóba a fűszerellátási lánc, az étrend-kiegészítők vizsgálatától, a víz- és élelmiszerminták arzéntartalmának vizsgálati eredményein, valamint a mikotoxinok analitikáján át az ivóvizek radioanalitikai vizsgálatáig vagy a szalmonella detektálásáig – hogy csak néhányat említsünk a több tucat érdekes előadás közül.

A budapesti Aquaworld Hotelben megszervezett jubileumi eseményen felvágták a konferenciára készült tortát is, amelyet Oravecz Márton és Zanathy László személyesen adott át a résztvevőknek.

 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél