hirdetés
hirdetés

Kiderült: nem csak feltételezés az „öt másodperces szabály”

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint nemcsak, hogy az öt másodperces szabály igaz, de némely ételeket akár még 30 padlón töltött perc után is el lehet fogyasztani (tehát miután az ételek 30 percet eltöltöttek a padlón).

hirdetés

Nem lehetetlen, hogy az olvasó gyerekkorában (ha az olvasó gyerek, akkor mostanában), miután egy kis sütit a földre ejtett, az „öt másodperces szabályra” hivatkozva gyorsan fel-, aztán pedig bekapta azt, mondván, hogy „nincs annak semmi baja”. Sokan vannak ugyanakkor, akik puszta babonának tartják a teóriát, és így a talajra esett ételt bizony már ott is hagyják. Bármilyen furcsa, egy ideje már kész tudományos viták és kutatások folynak az ügyben az igazság kiderítéséhez.

 A tudósok általában arra a következtetésre jutnak, hogy minden a padló tisztaságának és a lezuhant ennivaló nedvességének a függvénye.

A birminghami (Anglia) Aston University kutatóinak egy nemrégiben készült tanulmánya ennél most még tovább ment, állítván, hogy a földre esett tészta és édesség, illetve a vajas felével lefele landolt pirítós öt másodpercen belül felszedve (általában) nem okoz problémát.

Mi több, egyes szárazabb, ropogósabb ételek, mint a burgonya chips, a cookie, vagy a vajatlan pirítós akár 30 percet is elidőzhetnek a padlón.

Az utóbbi különbség oka az, hogy a lágyabb, nedvesebb élelmiszerek a szárazabbaknál sokkal könnyebben magukhoz vonzzák a baktériumokat. Ilyenkor persze a padló állaga is sokat számít.  A kutatás szerint, a szőnyegre vagy pokrócra ejtett élelmiszer elfogyasztása a csempére vagy laminált padlóra ereszkedett megfelelőjéénél biztonságosabb, mivel az utóbbi esetében az ennivalón sokkal gyorsabban „rendezkednek be” a kórokozók.

Mindazonáltal még így is, ha egy szem érett málna, vagy egy kis főtt tészta egy kis ideig piszkos linóleum csempével érintkezik, csekély a valószínűsége, hogy az elfogyasztásuk miatt lebetegednénk. A kutatók úgy találták, hogy az élelemhez ilyenkor javarészt elhalt bőr- és hajsejtek tapadtak.

„Értelemszerűen a látható koszba burkolt élelmiszert nem szabad megenni, de amíg ez nem nyilvánvalóan szennyezett, a tudomány azt mutatja, valószínűtlen, hogy néhány másodpercet eltöltve egy beltéri padlón káros baktériumokat szedne fel magára.”—mondta a The Daily Mailnek Anthony Hilton, a vizsgálatok vezető kutatója.

Sorskérdés (Forrás: 123rf)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Daily Meal)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[203269] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél