hirdetés
hirdetés

Konferencia a bőrcsomósodás kór megelőzéséről Budapesten

Tizennégy ország és nemzetközi szakértők érkeztek Budapestre, hogy a bőrcsomósodáskór megelőzéséről és terjedéséről tanácskozzanak.

hirdetés

Ahogy nő a fertőzött országok sora (már érintett Törökország, a Balkán és a Kaukázus térsége), úgy tűnik el szakértőkben a kétség: az eredetileg afrikai szarvasmarha betegség tartós jelenlétével számolnunk kell, már Európában is. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által szervezett, ma kezdődő nemzetközi találkozón ezért a bőrcsomósodáskór felismerése és lehetséges kezelése lesz a téma.
A konferencia helyszíne a magyar főváros, ami a szervezet Európai és közép-ázsiai regionális irodájának is otthont ad. A háromnapos rendezvényen (március 7-9.) állatorvosi intézmények képviseltetik magukat a veszélyeztetett és a már fertőzött országokból, továbbá nemzetközi szakértők és a hús- és tejipar szereplői is jelen lesznek.


A FAO a betegség 2015-ös megjelenése után azonnal cselekedett. A szervezet jelenleg is arra törekszik, hogy a régió törvényhozóit, állategészségügyi szakembereit és állattenyésztőit összefogja és tájékoztassa erről az új veszélyről – még mielőtt igazán beüt a baj.
„Egy regionális járványról beszélünk, tekintettel a szarvasmarha bőrcsomósodáskór folyamatos, határokon átnyúló terjedésére,” jelentette ki a FAO állategészségügyi szakértője, Daniel Beltran-Alcrudo. Ezért egy „közös, regionális megközelítésre” van szükség, hangsúlyozta, amelyben mind a fertőzött, mind az egyelőre csak veszélyeztetett országok részt vesznek. A találkozó során bőven lesz idő és lehetőség a tapasztalatcserére és közös munkára. Téma lesz többek között a kockázatkezelés, figyelemfelhívó kampányok, a haszonállat szállítás ellenőrzése, felismerés és oltási stratégia, és más egyebek.
„Arra bátorítjuk az országokat, hogy mutassák be saját tapasztalatukat, osszák meg másokkal és kérdezzenek,” mondta a Budapesten dolgozó szakértő.


A FAO és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) közös bécsi egységének egy szakértője diagnosztikai eszközöket és technológiákat mutat be a program során, mellyel a beteg és oltáson átesett állatok között lehet különbséget tenni. Mindezek mellett a szarvasmarha bőrcsomósodáskór előkészületben lévő kézikönyvét is megosztják véleményezésre a résztvevőkkel. Ennek célja, hogy az állatorvosok munkáját segítse a betegség felismerésében és a megfelelő válaszlépésben. A kézikönyv javarészt képek és rövid nyelvű magyarázatok révén ismerteti meg velük a betegséget, ami ez idáig valószínűleg csak egy volt, a tankönyvi egzotikus kórok közül.


A szarvasmarhaféléket támadó betegség az ember számára nem fertőző. Az állatok között viszont annál gyorsabban terjed, részben közvetlen érintkezés vagy rovarokon (legyek, szúnyogok) keresztül.
Az állat bőrén jelentkező látványos kinövések miatt a bőr elveszíti piaci értékét. További gazdasági károkat okozhat a tejtermelés csökkenése vagy kiesése, a további fertőzések megjelenése vagy akár az állatok kényszervágása, mint a betegség megállításának eszköze.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél