hirdetés
hirdetés

Közös agrárpolitika 2020 után

„Magyarország nagy várakozással tekint a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról (KAP) folytatandó jövőbeni tárgyalások elé. A kormány törekvése, hogy olyan új KAP szülessen, amely valamennyi európai mezőgazdasági termelő, az általuk megtermelt jó minőségű és egészséges élelmiszeren keresztül pedig valamennyi uniós állampolgár számára kedvező” – mondta Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 11-i brüsszeli ülését követően.

hirdetés

Az Európai Bizottság a 2017. november 29-én megjelent közleményében fogalmazta meg a 2020 utáni KAP-ra vonatkozó előzetes terveit.

A jelenleg hatályos rendszerhez képest a legjelentősebb változás a támogatások elosztásának új rendszere lehet, ahol az EU csak a politika általános irányait írná elő, míg a tagállamok nagyobb szabadságot és felelősséget kapnának az uniós szinten meghatározott célok megvalósításának módjában.

Az előzetes elképzelések szerint a tagállamoknak egy KAP stratégiai tervet kellene kidolgozniuk, amelyet a Bizottság hagyna jóvá. Ezzel kívánnák biztosítani, hogy a KAP járuljon hozzá az uniós célok megvalósulásához, valamint a tagállamok környezetvédelmi és klíma céljainak eléréséhez.

„Magyar szempontból kiemelt jelentőségű, hogy a Bizottság megőrizné a KAP két pilléres szerkezetét, illetve a termelők jövedelembiztonsága szempontjából fontos közvetlen támogatásokat. A Tanács ülésén határozottan elleneztük a mezőgazdaságtól teljesen független új célok, így a migráció KAP-ba történő beemelését.

Álláspontunk szerint ezen probléma kezelése nem a KAP feladata. Magyarország szerint a KAP forrásokat továbbra is a gazdáknak kell kapniuk. Ezeken túlmenően számos nyitott kérdés van még a tekintetben, hogy a bemutatott közlemény a gyakorlatban mit jelentene pontosan, ezeket az ülésen jeleztük a Bizottság felé” – mutatott rá a szaktárca államtitkára.

Gulyás Andrea hangsúlyozta, a kifizetések új elosztási modellje nagyobb mozgásteret biztosítana a tagállamoknak, de ezt egyelőre fenntartásokkal kell kezelni, mivel az magában hordozza a KAP re-nacionalizálásának veszélyét.

A mezőgazdasági miniszterek 2018 januárjában, immáron Bulgária EU elnöksége alatt folytatják az egyeztetést. Az Európai Bizottság a tervek szerint júniusban mutatja be a konkrét jogszabályi javaslatokat.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél