hirdetés
hirdetés

KSH: 865 millió euró volt a külkereskedelmi többlet áprilisban

Áprilisban az export euróban számolt értéke 1,9 százalékkal, az importé 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a kiugró márciusi 19,0, illetve 21,3 százalékos emelkedés után - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A külkereskedelmi aktívum 111 millió euróval mérséklődött és 865 millió eurót tett ki áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, az egyenleg 13 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél.

hirdetés

A forgalom alakulását befolyásolhatta, hogy idén áprilisában hárommal kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

A június 8-án kiadott első becslés szerint a kivitel 1,6, a behozatal 0,4 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A második becslés mindkét oldalon kissé nagyobb csökkenést mutat.

Január-áprilisban a kivitel értéke 33,1 milliárd euró (10 246 milliárd forint), a behozatalé 29,7 milliárd euró (9206 milliárd forint) volt. A kivitel volumene 6,0, a behozatalé 6,5 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 160 millió euróval csökkent, és 3,4 milliárd eurót tett ki.

A gépek és szállítóeszközök előző év áprilisi áron számított kereskedelme a kivitelben 7,5, a behozatalban 2,5 százalékkal csökkent áprilisban. A feldolgozott termékek exportvolumene 3,7, az importé 4,5 százalékkal csökkent.

Az energiahordozók behozatala 15 százalékkal esett vissza.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitele 9,1 százalékkal nőtt, az importjuk 7,2 százalékkal csökkent. A gabona és gabonakészítmények exportja több mint felével emelkedett, a búza Románia és Olaszország felé irányuló forgalmának növekedése miatt.

Az Európai Unió országaiba a kivitel 4,9, a behozatal 4,0 százalékkal csökkent. Az export 80, az import 78 százaléka bonyolódott le ebben a viszonylatban - közölte a KSH.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Ez a külkereskedelmi többlet nem a magyar gazdaság teljesítménye, hanem az ide települt külföldieké!!! Ezen kívül azt elfelejtették közölni, hogy jelentősen nőtt a
kész (alacsony minőségű, és élettani hatású) élelmiszerek importja, amibe a Kormányoknak semmi beleszólása nincs, ugyanis erről a multinacionális kereskedelmi
hálózatok döntenek. A vásárló pedig eldöntheti, hogy eszik, vagy nem eszik...
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél