hirdetés
hirdetés

Külföldön is sikert aratott az Óvatos Duhaj

Az International Beer Challenge idei megmérettetésén egyetlen magyar díjazottként bronz minősítést szerzett „íz” kategóriában a Soproni felsőerjesztésű élesztővel készülő, szűretlen Óvatos Duhaj IPA söre és ezzel az elmúlt évek legsikeresebb sörös innovációja lett. A tervezett mennyiség háromszorosát értékesítették a tavaszi premier óta.

hirdetés

Az International Beer Challenge-en jobbára kisebb főzdék kézműves termékei tarolnak, így a bronz minősítés különösen komoly eredménynek számít. A mainstream sörök professzionális gyártási technológiájával, ám a kézművesekre jellemző aprólékos igényességgel kialakított Soproni Óvatos Duhaj IPA ráadásul olyan évben szerezte meg a bronz minősítést, amelyben a zsűri szerint különösen erős volt a mezőny. Az IPA sikertörténete tavasszal indult, fél év után a horeca-szegmensben országszerte 3000 értékesítési ponttal rendelkezik, ezek 10 százalékában a csapolt változat is elérhető. Az új termékhez jelentős fejlesztéseket végeztek a Soproni Sörgyárban, a gyártói kapacitást is kibővítették.

„Büszkék vagyunk a Soproni IPA sikerére. Különösen jó érzés, hogy egy egészen friss innovációnk részesült az egyik legfontosabb szakmai díjat osztó bizottság elismerésében. A legjobb hír számunkra mégis az, hogy az IPA nem csak a rangos zsűri, hanem a hazai közönség tetszését is azonnal elnyerte, az elmúlt évek egyik legnagyobb sörös sikertörténete lett. Fontos mérföldkő a Soproni történetében az is, hogy a nagy sörgyártók közül elsőként a mi márkánk jelent meg a piacon egy felsőerjesztésű sörrel, amely teljesen más gyártási technológiát és eszközöket kívánt, mint amire a nagy gyártók be vannak rendezkedve. De el kellett tanulnunk a kézművesektől azt is, hogy a gyártás és a marketing kéz a kézben jár. Láthatóan meghozta gyümölcsét, hogy teljes szabadságot adtunk a sörfőző kollégáknak, hogy kreativitásuk egészét hasznosítsák a fejlesztés során” – mondta el Molnár Orsolya, a Soproni senior brand managere.

„Az üzletekben, a vendéglátóhelyeken és a fesztiválokon is az egyik legkeresettebb termékünk lett, sőt olyan ütemben fogy, amelyre még a gyártás tervezésekor sem voltunk felkészülve. A tervezetthez képest háromszoros a fogyás üteme, a boltokban pár óra alatt elkapkodják a polcon lévő mennyiséget, így a facebookon szinte szájról szájra terjed, hol vannak éppen a biztos lelőhelyek” – tette hozzá Molnár Orsolya.

Az Óvatos Duhaj

Az International Beer Challenge-ről

Az International Beer Challenge (IBC) célja, hogy elismerje és népszerűsítse a kiváló minőségű söröket a világ minden tájáról. Idén 22. alkalommal rendezték meg a sörök versenyét. A sörkategóriák egyre szélesebb körét 69 különböző kategóriába sorolták, hogy tükrözzék a sörfőzés sokszínűségét. Az évek során egyre több sörgyártó indul a versenyen, jelenleg több mint 30 országból érkeztek nevezések.

Az IBC díjai a nemzetközileg is elismert minőség szimbólumai, a vendéglátóhelyek, kis és nagykereskedők büszkén árusítják a díjnyertes söröket. A nyertes italok befolyásolhatják a fogyasztók vásárlási döntését és ezáltal növelhetik a márka presztízsét és értékesítését.

A győzteseket szigorú szabályok szerint, szakmai zsűri választja ki. A legügyesebb sörbírók között találhatók: kiskereskedők, importőrök, vendéglősök, sörfőzdék, sörös szakírók és íz-analitikusok. 

A kiválasztott termékeket két fő kategóriában lehet nevezni „Taste and / or Design & Packaging” azaz Íz és/vagy Dizájn és csomagolás. A nyertes söröket a Brewers Awards-on mutatják be.

A Soproni Óvatos Duhaj IPÁ-ról

A Soproni Óvatos Duhaj IPA egy felsőerjesztésű, szűretlen sör. Íze egyértelműen különbözik a megszokott lagertől, de nem túl vad, keserű és könnyen iható. Illata az aroma komlónak köszönhetően egyedi. Alkoholtartalma 4.8 százalék, és a klasszikus Soproni sörhöz hasonlóan 100 százalékban magyar árpából készül.

Az IPA felső erjesztésű élesztővel készül, amely életerős, gyorsan osztódik és virágosabb, gyümölcsösebb ízvilágot eredményez. Érdekes módon az erjedés végén az élesztő a sör tetején gyűlik össze, amelyet speciális technológiával távolítanak el. A szűretlen sör jellemzője, hogy az élesztőnek köszönhetően még több zamat marad a késztermékben.

Az úgy nevezett India Pale Ale (IPA) söröket a XIX. században eredetileg azért készítették több komló felhasználásával és magasabb alkoholtartalommal a hajóra szálló britek, hogy megőrizzék minőségét a hosszú tengeri úton az indiai gyarmatokig. Napjainkban feléledt az igény a változatos ízvilágot biztosító felsőerjesztésű sörök iránt, amelynek hatására az IPA, mint az új irány zászlóshajója, szinte minden országban a sörforradalom legnépszerűbb típusa lett.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél