hirdetés
hirdetés

Küszöbön áll a hungarikum-törvény

Nagy Magyar Értéktár születik, nemzeti kincsekkel

Elkészült a röviden hungarikum-törvénynek nevezett, „a magyar nemzeti értékekről, magyar nemzeti kincsekről és a hungarikumokról” szóló törvénytervezet előterjesztése, amelynek jelenleg a szakmai vitája folyik.

hirdetés

A javaslat „fakultatív önkormányzati közfeladatként” írja le a települési önkormányzatok számára, hogy azok „azonosítsák a helyi értékeket”, így hozva létre a települési értéktárakat.

A megyei önkormányzatok ehhez hasonlóan alkotnák meg a megyei értéktárakat, az egyes hatáskörrel rendelkező minisztériumok pedig az ágazati értéktárakat. Ebből a rendszerből – illetve a hazai és határon túli civil kezdeményezések révén – jön létre a Magyar Értéktár, és ebből választják ki a nemzeti kincseket és a hungarikumokat. A törvényjavaslat definiálja a hungarikum fogalmát is, a hungarikummá történő minősítést pedig a vidékfejlesztési miniszter elnökletével működő „Hungarikum Nemzeti Bizottság” (HNB) jogosítványává tenné. A javaslat teljes szövege az agromonitor.hu Jogi esetek című rovatában olvasható.

hungarikumA Hungarikum Nemzeti Bizottságba a javaslat szerint 2-2 főt delegálhat a vidékfejlesztésért, a gazdaságpolitikáért, a kultúráért és az oktatásért, az önkormányzatokért, illetve az igazságügyért felelős miniszter, egy-egy tagot pedig a Magyar Szabadalmi Hivatal, a Magyar Tudományos Akadémia, illetve a határon túli szervezetek. Az előterjesztők szerint a hungarikum-törvény megalkotásával lehetővé válna a már létező gyűjtemények – mint például a Hagyományok- Ízek- Régiók (HÍR) integrálása is. A hungarikum valódi fogalma is „kikristályosodna”, ellentétben az eddigi általános, lassan már szinte minden magyar vonatkozású produktumot annak nevező gyakorlattal szemben – áll a tervezetben. A készülő törvény szabályozná azt is, hogy milyen esetekben használható a kereskedelmi forgalomban megjelenő áruk esetében a hungarikum megjelölés, és a jogszabály rendelkezne a hungarikum védjegyről is.

A hungarikumok védelmének érdekében a „hungarikum” megkülönböztető megjelölés – bármilyen írásmóddal és szóösszetételben – különösen kereskedelmi forgalomban megjelenő termékek esetében csak azon nemzeti értékek esetében használható, melyeket a HNB hungarikummá nyilvánított. Amennyiben a megjelölést ezzel ellentétesen használnák, az a fogyasztó megtévesztésének minősül – áll a javaslatban. A tervek szerint a vidékfejlesztési tárca tanúsító védjegy bevezetését kezdeményezi. A védjegy használójával pedig szerződést köt, és díjat szed a hungarikum védjegyért.

(forrás: Agromonitor)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél