hirdetés
hirdetés

Lakat került a hibázó pincészetekre

Tavaly 2300 bormintát vettek pincészetekben és kereskedelmi egységekben a borhatóság ellenőrei és majdnem minden második bornál találtak valamilyen hibát.
hirdetés

Féltucatnyi pincészetben találtak hamis bort a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal borminősítési igazgatósága ellenőrei. Volt olyan soltvadkerti palackozó is, amelynek „bora” még közfogyasztásra sem volt alkalmas. A pincészeteket egy hónapra bezáratták, és a hamísítók ügyét átadták az illetékes vámhivatalnak – írja a Népszabadság.
Szőke János, az igazgatóság ellenőrzésekért felelős igazgatóhelyettese elmondta: a vétkes cégek neveinek nyilvánosságra hozatala az eljárás része, de ezen kívül még tekintélyes pénzbírságot is kirónak rájuk. Tavaly összesen 2300 ellenőrzést végeztek, s az esetek 41 százalékában nem találtak valami problémát. (Korábban volt olyan esztendő, amikor ugyanez az arány 71 százalék volt.) Hozzátette, ez a magas szám nem a hazai borászatot minősíti, hanem a jól informált hatóságot, ugyanis nem vaktában, hanem célzottan ellenőriznek.
A Csehországban december elején borhamisítás hírébe keveredett magyar borászatnál, a csengődi Velezvin Kft.-nél is jártak a hatóság emberei, és harminc napra be is záratták a pincét, mivel valótlan kereskedelmi megnevezéssel értékesített bort más EU-tagországba. Velez Imre, a borászat tulajdonosa a Népszabadságnak elmondta, hogy a minőséggel nem volt semmilyen probléma, csak a címke szövegét kifogásolták az ellenőrök. Szőke János szerint az üvegek címkéjén hamisan tüntették fel a származási helyet.
Emlékezetes, hogy egy cseh információ nyomán a hazai sajtó is hírt adott arról, a magyar hatóság is vizsgálódni fog a pincészetben. A cseh Állami Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Ellenőrzés (SZPI) szerint Magyarországról származó pancsolt bort találtak ugyanis a Kaufland üzletlánc csehországi boltjaiban. Az ellenőrök szerint a „Rizling vlassky minőségi cuvée bor” a megengedettnél jóval több vizet és citromsavat tartalmazott.
Az SZPI azonnali hatállyal betiltotta a bor további forgalmazását, és kötelezte a Kauflandot, hogy az összes üzletében vegye le a polcokról. Cseh források szerint az üvegeket a magyarországi Velezvin Kft. töltötte, és a Kaufland számára a Valtice na Breclavsku városban székelő Rywine cég szállította.
Velez Imre elmondta, hogy 1050 palack jó minőségű bort szállított ennek a vevőjének. A cseh ellenőrök december elején 27 palack – Velez állítása szerint – szörnyű lőrét találtak a bolt pultján. A Népszabadságnak december elején a borász azt mondta, hogy ez a konkurensei műve volt. Kedden már arról számolt be, hogy egy prágai ügyvédet megbízott, és a brünni székhelyű SZPI eljárása miatt fellebbeznek, ugyanis véleménye szerint a magyar hatóságnak is ezért került a látókörébe, és most egy apró, címkehiba miatt december 10-től január 10-ig zár alá került pincészete. Így kimaradt a karácsonyi borvásárokból, valamint a multinacionális kereskedelmi vállalatok beszerzési tárgyalásaira sem jutott el a hírbe került csengődi borász.

elelmiszer.hu
 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél