hirdetés
hirdetés

Legyen hungarikum a mangalica!

A takarmányárak súlyos csapást mértek az ágazatra

A tenyésztők célja, hogy a jó minőségű, évszázados hagyományokkal rendelkező mangalicasertés bekerüljön a hungarikumok sorába – mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke hétfőn, a II. Debreceni Mangalicanapok sajtótájékoztatóján.

hirdetés

mangalicaIsmertetése szerint a 110 hazai tenyészetben jelenleg 6800 regisztrált és ugyanennyi törzskönyv nélküli tenyészmangalicát tartanak, évente pedig 60 ezer hízót állítanak elő. Mint mondta, ez utóbbi szám a hazai sertésállomány mintegy 2 százaléka, és ennek is a felét házilag vágják.

Az április 8-10. között második alkalommal rendezendő Debreceni Mangalicanapok egyik fontos célja, hogy a gazdák és a fogyasztók közti közvetlen értékesítést elősegítse – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a fesztiválon megjelenő húsz tenyésztő szinte a teljes hazai ágazatot lefedi.

Tóth Péter elmondta: a takarmányárak drasztikus növekedése „súlyos csapás” volt a mangalicatenyésztőkre, így jelenleg a piaci árak újrarendezése folyik. A magas kvalitású terméket jelentő, nem tömegfogyasztásra gyártott mangalicatermékek exportjában a legfontosabb piacot jelentő Spanyolország mellett Japán, az Egyesült Államok és Németország is egyre fontosabb partner – tette hozzá.

Papp László, Debrecen fideszes alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a tavalyi debütáló rendezvény sikerén felbuzdulva a mangalica köré épülő fesztivált a régió kiemelt gasztronómiai rendezvényévé kívánják tenni. Az idei rendezvénysorozatra a rendezők 20 ezer látogatót várnak.

mangalicaA mangalicatenyésztés múltjáról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a kiváló adottságokkal rendelkező Hortobágyon 1850-ben már első számú tenyészállat volt a mangalica. Az évszázad végére Debrecen és környéke a maga 100 ezer tenyészállatával az ország második legnagyobb hízlalási területe volt. A mangalica sikertörténete 1945-ig tartott, a rendszerváltozás után pedig kétszáznál is kevesebb állatból kellett a „mezőgazdasági műemlékké” vált ágazatot feléleszteni.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[87723] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél