hirdetés
hirdetés

Magyar-tatár élelmiszeripari vegyesvállalat született

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) alma-, szamóca- és burgonyaültetvényeket, termesztési technológiát, valamint szakértői támogatást is biztosít a Tatár Köztársaság mezőgazdasági és élelmiszertermelési fejlődéséhez, ennek érdekében vegyesvállalatot hoztak létre - közölte a Magyar Nemzeti Kereskedőház az MTI-vel szerdán.

hirdetés

A kereskedőház közreműködésének eredményeként, a több mint egy éven át tartó előkészületet követően, az MKSZN és a Tatár Köztársaság Agrárinnovációs és Beruházási Központja (RACIN) vegyesvállalat létrehozásáról állapodott meg Kazanyban. A megállapodásnak köszönhetően az együttműködési területek még tovább bővülhetnek: a Független Államok Közössége (FÁK) - azaz a volt szovjet - tagországokban jelentős a kereslet a kiváló minőségű magyar élelmiszerekre, kertészeti szaporítóanyagokra, agrár technológiákra, szakértelemre és tapasztalatra, a kereskedőház és az MKSZN az elmúlt egy évben kiemelt hangsúlyt helyezett a konkrét üzleti lehetőségek felkutatására - fejtették ki a kereskedőház közleményében.

Hangsúlyozták: már tavaly 4 hektár alma- és 1 hektár szamócaültetvény létrehozásáról, valamint tudományos és kutatási együttműködések elindításáról, emellett gyümölcsfa oltványok és közös burgonya ültetvény telepítéséről is megállapodás született, ahogy magyar termesztési technológiák adaptálásáról, valamint magyar szakemberek bevonásáról is.

Hozzátették: a vegyesvállalat megalakulását széles körű állami támogatás övezi mind magyar, mind orosz részről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szkvorcova Veronika Igorjevna, a Magyar-Orosz Kormányközi Bizottság társelnöke is üdvözölte a megállapodást és a további együttműködéseket, melyek eredményeként több száz hektár területen kezdődhet meg ültetvények létrehozása, valamint további területeken indulhat el közös tudományos kutatás, magyar gyümölcs- és burgonya fajták adaptációs vizsgálata, termesztése a Tatár Köztársaságban. Az együttműködés továbbá lehetőséget biztosít további magyar cégek számára a Tatár Köztársaságon túl egyéb FÁK-országokban és az eurázsiai térségben való piaci megjelenésre is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél