hirdetés
hirdetés

Már Szlovákiába is került "rovarirtós" tojás

Győztesként kerülhet ki a magyar tojás a nyugat-európai piacot megrengető holland botrányból, az importtal szembeni bizalmatlanság ugyanis a hazai áru malmára hajthatja a vizet. Bár egyelőre hazánkban nem találtak atkairtóval szennyezett külföldi tojást a hatóságok, északi szomszédunknál tegnap többcsomagnyi gyanús áru került elő egy raktárból.

hirdetés

Bár a hazai boltokba szinte biztos, hogy nem került rovarölő szerrel fertőzött tojás, a több nyugat-európai országot érintő botrány közvetett módon a magyar tojáspiacra is hatással lehet – írja cikkében a Magyar Idők. Augusztus elején derült ki, hogy egyes hollandiai baromfifarmokon a kullancsok és tetvek ellen használt szer hatóanyaga a tojásokban is megtalálható. Azokat a baromfitelepeket, ahol a vélhetően hamisított szereket alkalmazták, a helyi hatóságok zárlat alá helyezték. Eddig Belgium, Franciaország, Németország, Hollandia, Olaszország, Svájc, az Egyesült Királyság, valamint Svédország és Lengyelország érintett az ügyben. Tegnap pedig kiderült, hogy Németországon és Ausztrián keresztül északi szomszédunkba is került a fertőzött tojásból.

A szlovák hatóságok egy nyugati országrészben található raktárban találták meg a gyanús szállítmányt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Magyar Idők megkeresésére jelezte: a szóban forgó atkairtó használata Magyarországon tilos, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Lengyelországban azonban gond nélkül hozzájuthatnak a termelők.

A szakemberek szerint a szennyezett holland tojás miatt nem kell aggódnunk, ugyanis hazánkba nem érkezik jelentősebb import ebből az országból, a lengyel szállítmányokról azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy tartalmaznak-e szermaradványt. Annak érdekében, hogy ez kiderüljön, a hatóság e hónap végéig minden beérkező tételt megvizsgál.

Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója a Magyar Időknek elmondta: a botrány nyomán néhány millió tojást vontak ki a forgalomból Európában, ez azonban vélhetően nem igazán bolygatja meg a piaci viszonyokat, így egyelőre drágulásra sem kell számítani. Elképzelhető, hogy Németországban emiatt hiánycikk lesz a tojás, a kínálat azonban idővel visszarendeződhet. – A holland tojásbotránytól nem kell tartanunk, azonban ha Lengyelországban is kiderül, hogy a szert nem jól használták a termelők, így a tojásokban kimutatható hatóanyag, a magyar fogyasztók is megérezhetik ennek hatásait – emelte ki a szakember.

A cikket ezen a linken lehet továbbolvasni.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[210398] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél