hirdetés
hirdetés

Megfejik és szigorúbban ellenőrzik tejipart

2020 végéig kell fizetnie a tejágazat szereplőinek a Közösségi Marketingalapba.

hirdetés

A Magyar Mezőgazdaság nevű szaklap számolt be róla, hogy egy új jogszabály értelmében a szakmaközi szervezetben nem tag piaci szereplőknek, azaz Magyarország területén működő tejfeldolgozóknak, nagykereskedelemmel foglalkozó tejágazati szereplőknak és a tejkiskereskedőknek is kötelező lesz 2020 végéig a tejfogyasztást többek között kommunikációval ösztönző Közösségi Marketingalapba befizetniük.

Ez egy korábbi jogszabály meghosszabbítása, ami összesen évi 140-160 millió forint bevételt jelenthet (az előző években ennyit hozott). A jogszabály tovább szigorítaná a piac ellenőrzését és a szabályszegők szankcionálását is.

Két lehetőséget ad a befizetésre a jogszabály:

  • a tej és tejtermék forgalmazásból származó, a tárgyévet megelőző naptári évben keletkezett nettó árbevétel fél ezrelékének megfelelő összeg befizetése, vagy 
  • a Tej Terméktanács tulajdonában álló "Tej-Szív" védjegycsalád jogszerű használatával a védjegyhasználati díj megfizetése (az importtal foglalkozó nagykereskedők nem tudnak élni a védjegyes opcióval).

A nettó árbevétel fél ezrelékét két egyenlő részletben, a tárgyév április 15-éig és október 15-éig kell befizetni. Az alap célja, hogy a fogyasztókat minél több tejet és tejterméket fogyasszanak, és támogassa a fiatalok tej- és tejtermékfogyasztásra motiváló nevelését.

A befolyt összeg elköltéséről marketingügynökség bevonásával dönt a terméktanács elnöksége, meghallgatva a kereskedelmi és marketingbizottság ajánlását.

"Mivel az ágazat továbbra is küzd az importnyomással, illetve a legtöbb tejtermék magas áfakulcsa jelentette kihívással - magyarán az áfacsalások piacromboló hatásával -, ezért a terméktanács tovább lobbizik az áfacsökkentés mellett a szigorúbb ellenőrzésekért is. Ez utóbbihoz jó kiindulási alapot jelent az általuk kilobbizott, szintén az ágazat egészére kiterjesztett piaci jelentéstételi kötelezettség" - írja a szaklap.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cik[218355] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél