hirdetés
hirdetés

Mézfesztivált rendeznek Kaposvárott

Negyvenöt méhész kínálja termékeit a Kaposvári Mézfesztiválon, amelyet pénteken és szombaton rendeznek a somogyi megyeszékhelyen.

hirdetés

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta: az ismertebb fajták, mint az akác és a hárs mellett az érdeklődők igazi különlegességeket, szelídgesztenye, olajretek, és egyebek mellett selyemfű mézet is kóstolhatnak.


Az egyesület és az önkormányzat által tizenegyedik alkalommal szervezett kétnapos fesztivál, valamint a hozzá kapcsolódó Zselici regionális méhész konferencia és szakvásár keretében a belvárosban felvonulnak a méz lovagrendek képviselői, lesz mézlovag-avatás, mézszentelés, méhészeti termékek kedvező hatásairól szóló előadás, néptánc előadások és koncertek is - sorolta.


Mészáros János rámutatott, hogy az évente mintegy 3-4 ezer embert vonzó fesztiválon a mézfogyasztás, továbbá a mézhamisítás elleni küzdelem fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet.
Magyarországon 80 dekagramm az egy főre jutó átlagos mézfogyasztás évente, amely bár 10-15 dekával több, mint 10 évvel ezelőtt, a cél, hogy elérjük az 1-1,2 kilogrammot, az a termelők kitettségét is csökkentené a nemzetközi piacon - közölte.


Az egyesületi elnök a mézfogyasztás előnyeiről szólva hangsúlyozta, hogy mindegyik fajta más és más kedvező hatást fejt ki, a repcemézről például a legújabb kutatások bizonyították, csökkenti a gyomorsavat.
Mészáros János kitért arra is, hogy a világ méztermelése évi 1,5 millió tonna, ebből 400 ezer tonna Kínából származik. Úgy vélte, kizárt, hogy ezt a mennyiséget hagyományos körülmények között állítsák elő, ehhez nincs meg a virágzó növénykultúra.


Komoly hamisításról lehet szó, amely óriási konkurenciát jelent a valódi mézet előállító méhészeknek, ezek ellen a magyar mellett a francia, spanyol és német termelők is fellépnek, szorgalmazva a rendszeres és szigorú ellenőrzéseket - mondta.


Németh Zsolt, a zalai Alsónemesapátiból a fesztiválra érkező és a sajtótájékoztató idején éppen a termékeit kiállító méhész újságíróknak elmondta: tizenhat féle mézzel, magvas mézekkel továbbá virágporos, propoliszos, virágporos készítményekkel is várja az érdeklődőket.


Az idei méztermésről elmondta: a tavasz szépen indult, a korai mézek, mint a repce, az akác, a medvehagyma jó minőségben és megfelelő mennyiségben készülhettek. Nyáron az aszály ugyanakkor megviselte a növényeket, nem volt elegendő nektárképződés, így ebben az időszakban a vártnál kevesebb méz lett.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél