hirdetés
hirdetés

Mi a különbség a kefir és a joghurt között?

Jóllehet, a kefir és a joghurt is kultúrával oltott, probiotikumokban és fehérjékben gazdag tejtermék, van közöttük néhány alapvető eltérés.

hirdetés

Joghurt

A joghurt a tej bakteriális fermentációjával készül, és számos különféle zsírtartalmú fajtája létezik. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) szerint a joghurtnak a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophiles-hez hasonló „élő és aktív" kultúrákat kell tartalmaznia.

Elképzelni is nehéz, hogy manapság mennyiféle márkájú és típusú joghurttal lehet találkozni a boltok hűtőiben. Ami az utóbbi szempontot illeti, a vastagabb és édesítetlen görög joghurt mellett híres még az izlandi, az ausztrál és a bolgár változat is.

 A joghurt otthon könnyen elkészíthető, és ha már megcsömörlöttünk az üzletekben fellelhető ízesítésektől, mi is könnyen feltuningolhatjuk például lekvár, müzli, gyümölcs és diófélék formájában a gusztusunkkal harmonizáló adalékanyagokkal.

Joghurt (Forrás:123rf)

Kefir

A kefir egy jellegzetesen erős aromájú, erjesztett ital, amelyet szobahőmérsékleten laktóz fermentációjával állítanak elő (vékonyabb és savanyúbb, mint a hagyományos joghurt). A kefir alapját kefirszemcsék avagy kefirgombamagok képezik – ezek bármilyen jellegű tejet kefirré tudnak alakítani. Olyan tejpótló anyagokról beszélünk például, mint a szója- vagy rizstej, de akár a kókuszvízhez és a gyümölcsléhez hasonló cukros folyadékok is szóba jöhetnek.

A kefirszemcsék számos hasznos baktériumtörzset és élesztőt tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges bélrendszerhez. Az organikus kefirre a boltokban is rálelhetünk, de ha valahonnan kefirszemcséhez jutunk (nem nehéz), akkor otthon is könnyűszerrel erjeszthetünk magunknak az italból. A kefirszemcsék mindazonáltal állandó gondoskodást igényelnek. A fermentációs folyamatot lelassíthatjuk, ha hűtőszekrényben tároljuk őket.

Kefir (Forrás: 123rf)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Chowhound)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél