hirdetés
hirdetés

Milyen kenyeret egyenek a diabéteszesek?

A kenyér nyilvánvalóan a világ egyik legelterjedtebb élelmiszere, ami azonban komoly egészségi kockázatok forrása: például a diabéteszben szenvedőknek komolyan meg kell fontolniuk minden falatot – mutat rá a házipatika.com.

hirdetés

Pillanatnyilag a világon mintegy 422 millió ember szenved 2-es típusú diabétesztől. A betegség kontrollálásában óriási szerepet kap a megfelelő táplálék, mivel a vércukorszint csak annak fogyasztásával tartható a kívánatos intervallumban. A három legfőbb emberi tápanyag között ott vannak a szénhidrátok is, amelyek rossz hatással lehetnek a vércukorszintre. Ezért az egészséges étkezés egyik alapvető feladata a hasznos szénhidrátbevitel.

A diabéteszes betegeknek elsősorban teljes kiőrlésű kenyeret érdemes fogyasztaniuk
Az élelmiszereknek a vércukorszintre gyakorolt hatását az úgynevezett glikémiás index (GI) határozza meg.

Alacsony indexűek a zöldségek, a diófélék, a húsok, a bogyós gyümölcsök, míg a legtöbb gyümölcs és a teljes kiőrlésű gabonafélék közepes értéket mutatnak.

Magas a glikémiás indexe van például a fehér kenyérnek és a cukornak, ezért a diabétesz-diétát követőknek alternatív ételek után kell nézniük. Olyan kenyérfélék, amelyek lenmagot, chia-magot, korpát vagy zabot tartalmaznak, jól helyettesíthetik a fehér kenyeret és sokkal egészségesebbek. A teljes kiőrlésű kenyerek összetevői között zab, quinoa, hajdina, teljes kiőrlésű búza, barnarizs, korpa és árpa szerepel. Ezeknek nem csak a GI-je alacsony, de számos fontos tápanyag is megtalálható bennük, például cink, E-vitamin és fehérje.

(forrás: HáziPatika.com)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél