hirdetés
hirdetés

Mit eszünk meg a csomagolóanyaggal?

A Laborkaland elnevezésű, középiskolás diákoknak szervezett országos laboratóriumi programon többek között a csomagolóanyagok kioldódásáról tartottak előadást a diákoknak. Elmondták, mi minden kerülhet az élelmiszereinkbe, és mire kell különösen odafigyelni. Az érdeklődő tanulóknak a gyakorlatban is megmutatták, hogyan zajlanak az élelmiszer-biztonsági vizsgálatok. 

hirdetés

A Laborkaland program szervezői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy minél több olyan diák jusson el az oktatási napra, akik komolyan érdeklődnek a kémia, az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelem iránt.
Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója arról beszélt a fiataloknak, hogy a csomagolóanyagok és az élelmiszerek részecskéi kicserélődnek egymással, vagyis idegen komponensek kerülhetnek az ételeinkbe.

Elmondta, hogy Nicolas Appert Napoleon hadserege számára készítette el a világ első konzervjeit, az Északnyugati Átjáró felfedezői pedig minden bizonnyal a kezdetleges, túlzott ólomtartalmú fémdobozoknak köszönhetően haltak meg. A csomagolóanyagokkal tehát már igen régóta kapcsolatban állunk, és éppen ezért különösen fontos nagy figyelmet szentelni azok vizsgálatának.

Mert ugyan ma már kevésbé kell attól tartani, hogy ólommérgezést kapunk az ételektől, de például a tűző napon az autóban hagyott ásványvizes palackokból jobban kioldódnak a komponensek, és a konzervek belső felületének sérülésekor is fémionok, szerves monomerek, stabilizátorok kerülhetnek az ételbe – mondta el Szigeti Tamás János.

Six Éva, a WESSLING Hungary Kft. azbesztlaboratóriumának vezetője az azbesztről beszélt: ez az anyag a felhasználás szempontjából kitűnő fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen az olvadáspontja 1500 Celsius fok feletti, viszont rendkívül káros az egészségre. Tolokán Antal, a WESSLING egészségbiztosítási üzletágának a vezetője elmondta, mi minden van a gyógyszerekben a hatóanyag mellett.

Az elméleti rész után a diáksereg egyik része a megfelelő védőöltözetben (köpeny, gumikesztyű, szemüveg) kísérletekbe kezdett: bűvészkedtek három kémcsőnyi vízzel, klorofiltartalmú oldatot, étrendkiegészítő-szert vizsgáltak meg, illetve szennyeződéseket mutattak ki ipari vizekből. A csoport másik fele laborlátogatáson vett részt, ahol különböző méréseket is elvégeztek például az élelmiszerek cukorszintjét meghatározó refraktométerrel, vagy a fémanalitikában használatos ICP-MS rövidítésű tömegspektrométerrel.

A WESSLING Hungary Kft. független laboratóriumokat üzemeltető vállalkozás nonprofit kft-jének munkatársai modern, interaktív, a csoportmunkára építő pedagógiai programot dolgoztak ki, munkafüzetet szerkesztettek, hogy az ide érkező, pályaválasztás előtt álló diákoknak egy életre szóló élményt nyújtsanak. Az immár harmadik alkalommal megrendezett oktatónapra több százan jelentkeztek Békéscsabától Győrig, Záhonytól Dunaföldvárig. Közülük végül 33 diákot válogattak be az egy napos laboratóriumi programra.

További információk: www.laboratorium.hu
A WESSLING Hungary Kft.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[168842] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél