hirdetés

Működik a kenhető napelem

It'Sun-Believable!

Még tesztelik, de a jövő greennovációja lehet a falakra és a kocsik karosszériájára kenhető napelem az indianai Notre Dame egyetem kutatóinak jóvoltából.

hirdetés

A „napfesték” olyan félvezető nanorészecskék segítségével termel villamos energiát, amelyek ebben a kenhető anyagban ugyanazt a funkciót töltik be, mint a szilícium a hagyományos napelemben.

A kenőanyagnak az a tulajdonsága, hogy napelemes felületekké alakítja át azokat a területeket, amelyekre rákenik, anélkül, hogy bármiféle speciális felszerelésre lenne szükség.

A Sun-Believable névre keresztelt anyag félvezető nanorészecskék (kvantumpontok) segítségével termel felhasználható energiát a nap sugaraiból, és míg hatékonysága egyelőre meg sem közelíti a kívánatost, nagyon olcsó és könnyen előállítható nagy mennyiségben is, írja az ipon.hu.

Ahogy Prashant Kamat professzor elmondta, túl akartak lépni a szilíciumalapú napelemes technológián és új megközelítést alkalmazni. A kvantumpontokat egy kenhető anyagba keverve hozták létre a festéket, amely bármilyen vezető felületre felkenhető mindenféle speciális felszerelés nélkül.

A festék maga kadmium-szulfiddal vagy szelén-szulfiddal bevont titán-dioxid nanorészecskékből áll víz és alkohol keverékében. Ha átlátszó vezető felületre kenik és napfénynek teszik ki, áramot generál.

A hatékonyság egyelőre egy százalék alatt van, ami jóval elmarad a forgalomban levő szilíciumalapú napelemek 10-15 százalékához képest.

Azonban jóval olcsóbb ezeknél, nagy mennyiségben is könnyen előállítható, és a kutatók a hatékonyság növelését remélik a kísérletek következő fázisától.

Az Ön cége is használ megújuló energiaforrást vagy jelentősen csökkentette energia felhasználását?

Akkor nevezze be az I. FMCG Greennovációs Nagydíjra!

Részletek, kiírás, jelentkezési lap itt található!

(forrás: Alternatív Energia)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél