hirdetés
hirdetés

Nagy nyári sörpróba

16 mintát teszteltünk

A sörgyárak és kereskedők által a tesztre beküldött tizenhat tétel nagy része világos sör volt, de „becsúszott” néhány kakukktojás, így egy fehér, egy félbarna és egy vörös sör is. „Hibás” sörökkel nem találkoztunk, inkább az ízlésbeli különbségek döntötték el a sör sorrendet.

hirdetés

Bár a minták beküldői többféle kategóriát (minőségi, prémium, közép) jelöltek meg a világos söröknél, alapvetően eléggé hasonló színvonalú és minőségű tételekkel találkoztunk.

Létezik egyfajta európai átlag, melynek láthatóan próbálnak megfelelni a sörgyárak, de ami a sokszínűség rovására is megy. A kóstolt italok közül alapvetően kevesen próbáltak meg ezen felül emelkedni. A világos sörök között talán ennek volt köszönhető a cseh Zlatopramen kiugróan magas pontszáma, mely összetettségével, nagyobb testével, zamatosságával, kiegyensúlyozottságával nyerte meg a bírálókat. A második helyen a Heineken végzett, nem sokkal megelőzve a többieket.

Általánosságban elmondható, hogy hibás, rossz sörrel nem találkoztunk, inkább csak apróságokon, ízlésbeli különbségeken múlott a végső sorrend. A bírálók természetesen magasabbra értékelték, ha egy-egy tételnek volt saját arca, a nagyobb test, élénkebb-intenzívebb illat, frissesség hasonlóan előnyt jelentett. Sokat számított a szénsavtartalom mennyisége és finomsága, illetve a kesernyés-savanykás ízek összhangja is. Gyakran előfordult, hogy a sör kesernyéssége teljesen különállóan, az utóízben jelentkezett, az ízképben mintegy hullámvölgyet képezve, de a savanykás ízek dominanciája is csak az egyik sörkülönlegességnél számított erénynek. Ezekről a különlegességekről külön is érdemes szólni. A belga Blanche de Bruxelles és a Satan Red nagy előnnyel indult, hiszen teljesen más kategóriát képeznek, mint a többiek. Előbbi citrusos-bodzás gyümölcsösségével, üdítő összhatásával, míg utóbbi tüzességével, összetett aromavilágával, nagy testével hódított.

A teszt legjobb söre - Zlatopramen

a_teszt_legjobb_sore_zlatopramen

Parador Kft. - Zlatopramen világos sör
Alkoholtartalom: 5,1%
Kategória: közép
Ár: n.a.

Barnásvörösbe hajló színe még éppen belefér a világos sör kategóriába. Élénk, megnyerő illatában komlóvirág, zöldalma, maláta, pörkölt hatások érezhetőek. Kerek teste gazdag zamattartalommal, kellemesen kiegészítő kesernyésséggel, kiegyensúlyozott arányokkal, finom szénsavval párosul.

A Bírálók ajánlata - Blanche de Bruxelles

a biralok ajanlataBelgaCo Kft. - Blanche de Bruxelles minőségi fehér sör
Alkoholtartalom: 4,5%
Kategória: közép
Ár: 411 Ft (i. cég)


Már  első ránézésre különbözik a többi tételtől, hiszen szűretlen, opálos megjelenésű, világos sárga színű sör. Illata citrusos-bodzás, üde. Ízben is folytatódik ez a vonulat, erős savanykássága illik a friss összhatáshoz. Tonikos kesernyésség, tartós hab, nem túl markáns, de finom szénsav jellemzi.

A Bírálók ajánlata - Heineken

a_biralok_ajanlata_heinekenHeineken Hungária Sörgyárak Zrt. - Heineken minőségi fehérsör
Alkoholtartalom: 5,00%
Kategória: prémium
Ár: 211 Ft (i. cég)


Aranysárga, világos szín. Kellemesen malátás, pörkölt gabonát, pörkölt mogyorót, teát idéző illatvilág, melyben üde gyümölcsök is megjelennek. Kerek, zamatos testesség, hosszan érezhető, az egyik bíráló szerint túlságosan is markáns kesernyésség, finom és dús szénsav jellemzi.

A Bírálók ajánlata - Satan Red

a_biralok_ajanlata_satan_redBelgaCo Kft. - Satan Red minőségi vörös sör
Alkoholtartalom: 8,00%
Kategória: prémium
Ár: 500 Ft (i.cég)


Barnásvörös megjelenés. Különleges illatában csipkebogyó, lekváros hatások, pörkölt aromák fedezhetők fel. Hasonlóan izgalmas ízben is, kávéra, gyümölcsökre asszociálhatunk hosszan érezhető zamataiból. Magas alkoholtartalma kissé törkölyös hatást kelt, gazdag kesernyéje kellemes érzetű.

 


A bírálatról

A sörtesztben szereplő tételeket a gyártók és forgalmazók küldték a szerkesztőségbe. A bírálati sorrendet a sörök típusa, színe, alkoholtartalma alapján állítottuk fel. A bírálók vakon teszteltek, azaz nem értesülhettek a márkáról, gyártóról, csupán a sörök besorolását (szín, kategória) ismerhették meg. Harminc pontos bírálati lapot használtunk, melyben egyaránt öt-öt pontot ért a sörök illata, íze, habtartóssága, szénsavtartalma, keserűsége, megjelenése.

A sörteszt

Időpont: 2010. július 8.
Helyszín: Déja vu kávézó - 1037 Budapest, Montevideó u. 3/b.

 

A teljes teszt az Élelmiszer Szaklap július-augusztusi számában jelent meg, amely ide kattintva érhető el.

Geönczeöl Attila, agrár közgazdász
a szerző cikkei

(forrás: Élelmiszer Szaklap)
hirdetés

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél