hirdetés
hirdetés

Nem brit tudósok: a cukormentes italok ugyanúgy elhízáshoz vezethetnek

Tényként kezelhető állítás, hogy a cukrozott üdítők mértéktelen fogyasztása elhízáshoz vezethet. Szingapúri tudósok szerint nem feltétlenül jobb a helyzet a cukormenetes üdítőknél sem.

hirdetés

A cukor és az elhízás gyakran – hogy mást ne mondjunk – kapcsolatba hozható egymással, márpedig a jelentős túlsúly cukorbetegséget okozhat. Egy tanulmány szerint ugyanakkor nem kell az egekig magasztalni az italok cukor- és kalóriamentes változatait sem, mert ezek ugyanúgy jókora túlsúlyhoz vezethetnek, csak rafináltabb módon: erősen felpörgetik az étvágyérzetet.

A szingapúri Agency for Science, Technology and Research részéről Dr. Siew Ling Tey például levezetett egy vizsgálatot, amelynek keretében a résztvevőket négy különböző fajta édesítővel látták el, és ez után a nap folyamán nyomon követték a táplálékbevitelüket. A 30 véletlenszerűen kiválasztott emberek 500 ml-es kiszerelésben cukros, aszpartámos és két növényi alapú nullakalóriás innivalót kaptak a procedúra alatt. Ezután a vizsgálati alanyokat megkérték, hogy a kísérlet folyamán egyenek csak annyi sült rizst, amennyit csak akarnak.

Tey lehidalt, amikor az eredmények azt mutatták, hogy a négy „életvitel” folytatói között az elfogyasztott energia (kalória) mennyiségét illetően nem volt különbség. A cukros üdítősök kevesebbet ettek az étkezések alatt, a többiek pedig vagy az ilyen alkalmakkor vedeltek többet, vagy pedig nap hátraeső részében próbálták meg pótolni a „kiesett” energiamennyiséget.

Tekintettel arra, hogy az idáig megjelent kutatások a témát illetően már mindent megállapítottak és annak az ellenkezőjét is, nem feltétlenül kerültünk közelebb az igazsághoz. Annyit viszont leszögezhetünk; legyenek ugyan cukrosak, vagy cukormentesek, az üdítők nem a legegészségesebb italok a világon.

Forrás 123

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: WOWscience)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Akkor nem jók a természetes édesítők se? Mert olvastam egy cikket amiben eléggé ajnározzák. Most akkor valaki segíthetne :)

Az említet cikk: http://munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/cukor-helyett-a-termeszetes-edesitok-jotekony-hatasai-1-resz
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél