hirdetés
hirdetés

Nem lesz egységes a minimálbér?

A munkavállalók aggódnak, a másik oldal nem rajong

A világban számos jó példa van több elemből álló minimálbérre a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke, Pataky Péter szerint. Önmagában az, hogy lesz az országos minimálbér, és a kormánynak lehetősége lesz ágazatok, régiók, munkakörök szerint ettől eltérő minimálbéreket is megállapítani, nem baj. Feltéve, hogy ezek az ágazati minimálbérek magasabbak lesznek, mint az országos – mondta.

hirdetés

pénzA munkavállalók attól félnek azonban, hogy esetleg az országosnál kisebb minimálbéreket állapítanak majd meg. S ismerve azt, hogy a kormány ma sem tartja magára nézve kötelezőnek a minimálbért (a közfoglalkoztatottaknak ennél kevesebb bért állapított meg), ez sem kizárt – tette hozzá az elnök. Ha az MSZOSZ határozhatná meg a minimálbéreket, akkor a különböző tevékenységekre az országosnál magasabb minimálbéreket állapítanának meg (hasonlóan az ágazati bértarifához, például az építőiparban).

Kérdés, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban hogyan zajlik majd a konzultáció, el lehet-e ezt érni. Pataky szerint a munkáltatók biztosan nem rajonganak majd érte, ha ezt szorgalmazza a szakszervezet, de azért megpróbálják. Annál is inkább, mert bár a minimálbér és a bérminimum emelkedik (92, illetve 108 ezer forintra), a munkavállalók nettója az adójóváírás megszűnése miatt mégsem nő.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára arról, hogy az országostól eltérő minimálbéreket állapíthatna meg a jövőben a kormány, azt mondta, tudomása szerint ez a közfoglalkoztatásra vonatkozó szabály.  Az egymástól eltérő minimálbéreket azért is tartja elképzelhetetlennek, mert akkor a 2012-es bérkompenzáció is igen bonyolulttá válna – jegyezte meg.

(forrás: FN24)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél