hirdetés
hirdetés

Nem örülnek a házi párlatoknak

Érdekellentét mutatkozik a kereskedelmi pálinkafőzdések és a szabadon főzött párlatok készítői között. A vita tárgya a pálinkatörvény betartása, ugyanis a házi főzdékben készített párlatot is pálinkának lehet nevezni, ami rontja a kereskedelmi főzdék termékeinek hírnevét.

hirdetés

Tőzsér Csaba, a Bükkaranyosi Pálinka Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában, hogy szeszélyes volt a 2014-es év. Mint mondta, a meggy- és cseresznyeterméssel szépen indult az esztendő, ám a későbbi csapadékos időszak rányomta a bélyegét a szilva- és barackpárlatokra. A birs és a körte azonban ismét megfelelő minőségű párlatokat eredményezett, így véleménye szerint összességében jó pálinkákat lehetett főzni idén.

Szöllősi Edit pálinkamester szerint külföldön sokszor nem értik a terméket a fogyasztók, ezért igyekeznek minél inkább népszerűsíteni a pálinkát az országhatáron túl is. Hozzátette: a hazai értékesítés is problémás, mert bár a termelők jelentős hányada betartja a törvényi előírásokat, a piacon sok olyan termék is jelen van, amely nem felel meg a jogszabály előírásainak. Ezeket pedig nem szabadna pálinkának nevezni - hangsúlyozta.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozva több termelő is arról beszélt, hogy hiába vannak "a magánfőzésben is csodálatos párlatok", a nagy szabadság nem tett jót az ágazatnak. Szilágyi László, aki hat évig vezette a Magyar Pálinka Céh Egyesületet úgy fogalmazott: a házi párlatkészítés miatt sokat kell még tenni azért, hogy a pálinka nemzetközi szinten is sikeresen eladható termék legyen.

(forrás: Kossuth Rádió/Hajnal-táj)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél