hirdetés
hirdetés

Népszerűsítenék a precíziós gazdálkodást

 Az AgroMashEXPO nyitónapján számos szakmai szervezettel kötött megállapodást a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület. Az egyesület célja, a precíziós gazdálkodás és a digitális mezőgazdaság megismertetése, elfogadtatása, alkalmazásának elterjesztése és a gyakorlati tapasztalatok, új ismeretek megosztása Magyarországon.

hirdetés

A szerdán megkötött megállapodások is azt igyekeznek elősegíteni, hogy az Egyesület alapelveit követve szélesedjen azok köre, akik felvállalják, hogy a precíziós gazdálkodás (legyen az szántóföldi növénytermesztés, kertészet, állattenyésztés, vagy akár az élelmiszeripar) megismertetésében, elfogadtatásában és elterjedésében partnerséget vállalnak az Egyesülettel.

Az Egyesület alapító tagjainak céljai között szerepel, hogy olyan szervezet tagjai legyenek, amely képes felülemelkedni a napi érdekeken, és a precíziós gazdálkodás ügyét mozdítsák elő. Mi sem képviseli jobban ezt az elvet, mint hogy az elnökség tagjai között a két legnagyobb hazai precíziós gazdálkodással foglalkozó kereskedelmi és szolgáltató cég képviselői is helyet foglalnak, egyensúlyt teremtve a piaci szereplők érdekei között.

Az együttműködési megállapodások megkötése azonban kölcsönös előnyök reményében történik. A széleskörű háttérrel rendelkező tagság - akik között szakmai szervezetek vezetői, az államigazgatás tisztségviselői, kutatók, gazdálkodók, szaktanácsadók, vagy értékesítők egyaránt megtalálhatók - olyan átfogó ismereteket tudhat magáénak, amely minden szemszögből képes a precíziós gazdálkodás hazai jövőjének alakítására.

A cél tehát az, hogy a felhalmozott szakmai tudásanyaggal, a kapcsolatokkal és a közösség erejével Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület tagjai segítse a szakmai partnerek munkáját. Ebben találtak most partnerre az alábbi szervezetekkel: az Agrárgazdasági Kutató Intézet, amelynek képviseletében Juhász Anikó; az Agrármarketing Centrum, amelynek képviseletében Daróczi László; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek képviseletében Ifj. Hubai Imre, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, amelynek képviseletében Dr. Somogyi Norbert, valamint a Szent István Egyetem, amelynek képviseletében Prof. Dr. Tőzsér János és Dr. Magyar Ferenc látták el kézjegyükkel a megállapodást.

Az ötlettől a megalakulásig vezető út:

A megalakulás előzményei 2016-ra nyúlnak vissza, amikor megszületett a gondolat, hogy a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Szervezet (International Society of Precision Agriculture - ISPA) mintájára Magyarországon is létjogosultsága lenne egy független szakmai szervezetnek.

A gondolat majd’ egy évig érlelődött, de a precíziós gazdálkodás legrangosabb hazai konferenciája, a PREGA újabb lökést adott az egyesületi gondolatnak, hiszen a konferencián a Nemzetközi Szervezet alapító elnöke, Prof. Dr. Rajiv Khosla, valamint az elnöki székben őt követő John Stafford voltak a díszvendégek, akik örömmel látták a nagy számú érdeklődőt a technológia iránt. Ekkor merült fel a gondolat, hogy Magyarország kandidáljon az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia (ECPA) szervezési jogára.

Az események sora Edinburgh-ban, a 2017-es ECPA konferencián gyorsult fel ismét, amikor a konferencián részt vevő hazai képviselők benyújtották a pályázatukat a konferencia megszervezésére, és azt előzetesen a 2021-es évre a konferencia szervező bizottsága jóvá is hagyta.

Ekkor született meg a szándék a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület megalapítására, hiszen a konferencia szervezése olyan összefogást kíván, amellyel méltóképp meg lehet mutatni a hazai eredményeket az európai, valamint a nemzetközi közösségnek.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél