hirdetés
hirdetés

„Nyár, dinnye, szeletem” – Szeretem!

Dinnye promóciós programot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. Ennek keretében július 6-ától tól augusztus 20-ig, hét héten át hét kereskedelmi áruházlánc – ALDI, Auchan, CBA, Lidl, METRO, SPAR, TESCO – üzleteiben és gyermektáborokban tartanak kóstoltatásokat.

hirdetés

Daróczi László, az AMC ügyvezető igazgatója elmondta: a promóció nemcsak az áruházláncokban zajlik majd, hanem például ifjúsági táborokban, sőt a vizes világbajnokságon, a Margitszigeten is lesz görögdinnye-kóstoltatás. A mostani nyári gyümölcs-promócióra az AMC mintegy 20 millió forintot költ.

Kiváló az idei dinnyeszezon

Az öt nagy magyarországi dinnyetermesztő körzet termelőinek beszámolói alapján – az optimális időjárásnak köszönhetően – jól indult a dinnyeszezon; minőség és mennyiség tekintetében kiváló dinnyetermésre lehet számítani. A hazai piac évente 120-150 ezer tonna dinnyét vesz fel, az egy főre jutó fogyasztás évi 12-15 kg, amit az időjárás jelentősen befolyásol.Czerván György FM agrárgazdaságért felelős államtitkár a rendezvényén elmondta: a magyar fogyasztás évente és fejenként 13-15 kilogramm, exportra 80 ezer tonna jut, főként a német, a lengyel, a cseh piacra, és a balti országokba. A legtöbb görögdinnye Békés, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terem, ez a két termő táj adja a magyarországi görögdinnye-termelés mintegy 70 százalékát.

A dinnyetermelők a hektáronkénti 70 ezer forintos közvetlen területalapú támogatás mellett 2015-től hektáronként további 86 ezer forint termeléshez kötött támogatást is kapnak. Így kívánják segíteni az ágazatban dolgozók munkáját a termesztés fejlesztését, a piaci esélyek javítását

Túl olcsó a Tesco-dinnye – vélik a termelők

Pócs János (Fidesz) országgyűlési képviselő a hevesi és jászsági dinnyetermelők nevében azt sérelmezte, hogy a Tesco áruházakban a többi áruházláncnál olcsóbban – kilónként 99 forintért – árulják a magyar görögdinnyét. Ezt megerősítette több, más áruházláncoktól jelenlévő szakember is. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy egy hektáron a jó minőségű görögdinnye előállítása mintegy 2 millió forintjába kerül a termelőknek. Ez alapján reális az áruházláncok többségében megtartott kilónkénti 140-160 forintos ár – tette hozzá.

Mintegy 200 ezer tonna össztermelés

Idén Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron termelnek görögdinnyét, az öt nagy „dinnyés” tájkörzet közül a legnagyobb területen Békés megyében, 1910 hektáron, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg 1670, Tolna 512, a Heves-Jászság körzet 420, Baranya 175 hektárral követ. Emellett még 389 hektár szórvány területen folyik dinnyetermelés. Országosan 200 ezer tonna körüli összterméssel számolhatunk ebben az évben. A technológiai fejlődés jól nyomon követhető, a legtöbb termőkörzetben már szinte teljes mértékben oltott dinnyét valamint új fajtatípusokat is (különleges, feketehéjú és sárgahúsú magnélküli) termesztenek, illetve más térségekben szintén terjednek a korszerű termelési módok.

Még több dinnye mehet exportra

A termelők készek a magyar piac folyamatos ellátására minőségi dinnyével, a tartós meleg időnek köszönhetően pedig idén több magyar minőségi dinnye mehet exportra. A nyári időszakban Európában meghatározó a magyar dinnyetermelés, ekkor csökken a korábban induló mediterrán termelés, amely idén valamelyest alacsonyabb volumenű. Nyaranta – kiváló ízének és zamatanyagainak is köszönhetően – Európa egyik legjobb minőségű dinnyéjét termelik Magyarországon.


Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a piaci lehetőségek figyelembevételével a magyar görögdinnye kivitele tovább növelhető. Elmondta, hogy az exportot belátható időn belül mintegy 20 százalékkal szeretnék növelni. Ezt a tervet támogatja az is, hogy megalakult a Magyar dinnyetermelők Egyesülete.

Sárgadinnyéből még kevesebbet termelünk

A fő feladat most az, hogy a nyugat-európai piacot a mediterrán térségben termelt dinnyével azonos minőségben és választékban tudják a magyar termelők ellátni szeptember közepéig. Sárgadinnyéből lényegesen kisebb volument termelünk, 600 hektáron, főként Bács-Kiskunban és Békésben, mintegy 18 ezer tonnát. 2016-hoz képest tizedével nőtt a sárgadinnye termőterülete, a minőségi fejlődés itt is tapasztalható. A hazai piac egyre nagyobb mennyiséget igényel, cél, hogy – az import csökkentésével – nagyobb szerepet kapjon a magyar sárgadinnye is.

Hazai dinnye előnyben a polcokon

A SPAR Magyarország üzleteiben az elmúlt évben csaknem 7 millió kilogramm dinnyét értékesítettek, 15 százalékkal többet, mint a 2015-ös évben. Az eladott mennyiség jelentős részét magyar gazdálkodók termesztették és a nyári szezonban értékesítette az üzletlánc - fogalmaz szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményében a SPAR Magyarország.

„Az idei dinnyeszezonban is előnyben részesítjük a magyar gazdálkodókat, ezért az első hazai dinnye megjelenésekor azonnal felfüggesztjük az import beszerzését és friss hazai gyümölccsel töltjük fel a SPAR csoport összes üzletét. A jelenlegi trendek is azt mutatják, hogy a gazdálkodók is igyekeznek minél jobban kitolni az értékesítési szezont, és ezt mi is figyelembe vesszük. Emellett a vásárlói visszajelzések is azt mutatják, hogy nagyon kedvelt a magyar dinnye, különösen a magszegény görögdinnye iránt nőtt meg jelentős mértékben a kereslet” - hangsúlyozta Maczelka Márk kommunikációs vezető.(forrás: Élelmiszer Online/MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[208844] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél