hirdetés
hirdetés

Olaszországi tudósok: a tészta nem hizlal

Olaszországi kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tészta mértékletes fogyasztása nem, hogy nem hizlal, de még a testtömegindex egészséges értékét is könnyebb elérni általa.

hirdetés

Hányszor hallottuk már ismerősöktől, hogy pillanatnyilag „szénhidrát-csökkentett” diétát folytatnak a fogyáshoz? Általánosan elfogadott hittétel, hogy a súlyvesztéshez bizony a kenyér, a tészták, ill. más fájdalmasan finom ételek mellőzése (lásd: paleo étrend, Atkins-diéta, stb.,) szükséges.

Most jön a jó hír.

Egy tanulmány kiderítette, hogy márpedig az egyik legnépszerűbb étel, a tészta nem feltétlenül hizlal.

A pozzilli (Olaszország) Neuromed egészségügyi intézet járványtani részlegében 23 ezer embert vizsgáltak meg közelebbről az étkezési szokásaik alapján. A kutatók azt tapasztalták, hogy a tésztafogyasztás egyenesen az elhízás valószínűségének a csökkenéséhez és a testtömegindex mérséklődéséhez volt társítható.

„Adataink azt mutatják, hogy a tésztának az egyéni szükségletek szerinti élvezete az egészséges testtömegindexhez, a derékbőség csökkenéséhez és a jobb derék-csípő arányhoz is hozzájárul" írta George Pounis, a tanulmány elsődleges szerzője.

A jelentés kimondja, hogy a tészta eliminálása az étrendből „nem helyes hozzáállás”, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy tradicionálisan milyen alapvető szerepet is tölt be a mediterrán étrendben (melyről rendre kimutatják, hogy az egyik legegészségesebb diéta.)

A kutatók mindamellett hangsúlyozzák, hogy mindez csak a „mértékletes fogyasztás” esetében érvényes.

A feltét termeszétesen már teljesen más tészta.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: ELLE)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél