hirdetés
hirdetés

Olcsóbb lett az élelmiszer

Márciusban az elmúlt két hónaphoz képest igen mérsékelten alakultak az árak - derült ki a KSH szerdai adataiból, amit a Privátbankár húsvét előtti ármustrája is alátámaszt.

hirdetés

Az előző év azonos időszakát 5,5 százalékkal haladták meg, szemben a februári 5,9 százalékkal. 

A havi index ugyan megegyezett a februári 0,8 százalékkal, ugyanakkor utóbbinál a szezonalitás nem indokolt volna ilyen magas számot. Márciusban ez a szint viszont megszokott, többek között az új ruhakollekciók árfelhajtó hatása miatt. Ráadásul pozitív meglepetés, hogy szemben a második hónappal, ahol a ruházati kiárusításhoz kötődő akciók nem voltak olyan nagy mértékűek, mint egy éve, és ezért gyorsabban nőtt az éves index, addig most korrekciót lehetett megfigyelni: több mint egy teljes százalékponttal csökkent a drágulás üteme.

A márciusi áremelkedésnél a vártnak megfelelően nagy szerepe volt a járműüzemanyagnak, amely egy hónap alatt 2,4 százalékkal drágult. A várt élelmiszerdrágulás azonban jóval mérsékeltebb lett. Egy hónap alatt 0,8 százalékos drágulás az éves indexet 6-ról 4,7 százalékra húzta le.

Az idényáras élelmiszerek még mindig jóval elmaradnak az előző évi szinttől, a burgonya ára a fele, a friss zöldség, és gyümölcs pedig 5-15 százalékkal olcsóbb, mint egy éve volt. A tojás drágulása még mindig jelentős, több mint 40 százalékkal haladta meg az előző év márciusi szintjét, a tejtermékek ára azonban csak mérsékelt ütemben növekedtek. A liszt és a cukor ára viszont a tavalyi alatt maradt. A dohányáruk áránál számottevő növekedés volt, míg a szolgáltatásoknál enyhén mérséklődni kezdett a drágulás üteme.
 

Húsvét előtti ármustra

A privatbankar.hu közzétette áprilisi - húsvét előtti - árkörképét, amelyből szintén kitűnik, hogy a vizsgált három hipermarketben csökkentek az élelmiszerárak. A legnagyobb mértékben az egyébként is élen álló Auchan vágott az árain (3,3 százalék), a Tesco 2,6, a Cora pedig 1,1 százalékkal kért kevesebbet, mint egy hónapja. Éves összhasonlításban egyedül a Corának sikerült az a bravúr, hogy kevesebbet kérjen ugyanazon termékekért, mint egy éve. A legolcsóbbnak számtó Auchanban sem ment azonban a kosár ára 16 ezer forint alá, a harmadik helyen maradó Tescóban pedig 602 forinttal, 3,6 százalékkal kértek többet, mint az éllovasnál. 

A 16 374 forintos átlagos kosárérték 2,3 százalékkal alacsonyabb, mint a márciusi egyenleg, és mindössze 0,5 százalékkal, 80 forinttal haladja meg a tavalyi átlagértéket. Ehhez persze kellett a magas bázisadat is; tavaly ilyenkor éppen emelkedőben voltak az árak, a helyi maximum júniusban volt, azaz 1-2 hónapon belül szerencsés esetben akár éves árcsökkenésről is beszámolhatunk az áruházakból.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Éppen 100 forinttal nőtt a különbség a legolcsóbb és a legdrágább áruház között a múlt hónaphoz képest, a differencia 602 forint az Auchan és a Tesco között. 15 137 forintból is megúszhatnánk a nagybevásárlást, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbb – ez közel 2 százalékkal kevesebb, mint egy hónapja. Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy ehhez tripla utazgatásra (rekord üzemanyagár mellett) és tripla időre, vagy tripla létszámú bevásárlócsapatra van szükség.

Ha az egyes termékek árait nézzük, havi szinten a krumpli drágult a legtöbbet (20,5 százalék átlagosan), a tojás újabb 15 százalékkal lett drágább, de hasonló mértékben drágult a felvágott, a túró rudi és az ásványvíz is. Cserébe kevesebbet kell fizetnünk az almáért (-30%), a kenyérért (-14%), a lisztért, a cukorért, a sajtért és a whiskyért (- 10-15%).

Éves összehasonlításban a tojás ára 74 százalékkal szállt el, 20-30 százalékkal drágább lett a narancslé, a kóla, a tészta, a csoki, a chips, a rizs, de 10 százaléknál többet drágult a banán és a kávé is. Tavalyhoz képest közel 60 százalékot esett a krumpli ára, 33-at a liszté, 25 százalékkal olcsóbb az alma, 17-tel pedig a cukor.

Havi legolcsóbbak


A legkisebb, darabra is kapható csokinyulat az Auchanban találtuk, a 10 grammos, bevonómasszából készült édesség darabja mindössze 26 forintba került. A Corában 18 grammosat találtunk 69 forintért. A legjobban persze az jár, aki igazi nyulat vesz – de nem simogatni, hanem sütnivalót. A Tetrabbit-féle nyúlgerinc-filé kilónként 2799 forint volt ottjártunkkor az Auchanban és 2999 forint a Corában.Régi, de hasznos bölcsesség, hogy ha egyszer megvettél valamit, ne nézd, mennyibe került volna máshol, mert könnyen gutaütést kaphatsz. Ezzel kicsit szembemenve eláruljuk, hogy a Tescóban már kilónként 689 forintért is lehetett füstölt kötözött lapockát venni, az Auchanban pedig 695-ért – ez persze gyorspácolású, főzést igénylő húsárut jelent, nem feltétlenül a sertés legfinomabb részéből kikanyarítva. A Corában 1135 forintért már pápai parasztlapockát is lehetett kapni.

Aki a húsvéti ünnepekre készülődve nagyobb mennyiségben (30 darabos tálcán) is hajlandó volt tojást venni, az 50 forint alatt is megúszhatta darabonként a vásárlást. Mindhárom áruházban (kerekítve) 43 forint volt a tálcás tojás darabja – az Auchanban Szíjártó, a Tescóban Tesco Gazdaságos, a Corában Euro márkájú terméket kínáltak a legolcsóbban. Ami az ár mellett közös volt minden helyen, az a méret: ennyi pénzért ma már csak a legkisebb, S-es méretű tojást lehet megvenni Magyarországon – így az olcsóbbról a végén akár az is kiderülhet, hogy valójában drágább.

Tartható a 3%-os infláció

Korábban az elemzők és a jegybank is úgy vélte, a szűk fogyasztói kereslet miatt korlátozott a tere a kereskedőknek az áremelésre, ehhez képest az áfaemelés és az árfolyamgyengülés költségeit gond nélkül átterhelték a fogyasztókra az első két hónapban. Így egyre többen úgy vélik, hogy a válság ellenére nem sikerül alacsony szintre horgonyozni az inflációs várakozásokat, és ez a későbbiekben még gondot jelenthet.

A bizalom azonban mind az MNB, mind az elemzők részéről kitart: a 3 százalékos inflációs cél elérhetővé válhat jövőre. A piac az idei évvel szemben optimistább, mint az MNB, így viszont a bázis is alacsonyabb, amelyhez 2013-at majd mérni lehet. Részben ennek a következménye, hogy a jövő évi éves átlagos infláció a piaci elemzőknél - ha közelében is marad - de meghaladja a célt, míg az MNB prognózisa pedig pont a szinten landol.

 

 
(forrás: Privátbankár, Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél