hirdetés
hirdetés

Ön szerint egészséges a tej?

Sok a tévhit a tejjel kapcsolatban

A GfK reprezentatív felmérése alapján megállapítható, hogy tudásunk és fogyasztásunk kielégítő bár, azért van néhány eloszlatnivaló tévhitünk. (A cikk az Élelmiszer július-augusztusi számában jelent meg.)

hirdetés

Éves szinten 68,9 liter tejet iszunk meg fejenként mi, magyarok. Ezzel az adattal világviszonylatban is a felső régióba tartozunk, hiszen a globális átlag 32,0, míg az EU átlaga 65,2 liter. A Tetra Pak Hungária Zrt. statisztikái szerint az egy főre vetített tejfogyasztásunk megelőzi például a franciák (57,2 l/fő), az osztrákok (56,7 l/fő) és a hollandok (54,2 l/fő) tejfogyasztását, de messze elmarad az EU legnagyobb fogyasztóinak számító írek (130 l/fő) és finnek (129 l/fő) tejfogyasztásától.

Naponta a magyarok 41%-a fogyaszt tejet

Az utóbbi néhány évben enyhe visszaesés látszódott a GfK Hungária otthoni fogyasztást vizsgáló Háztartáspanel adatai szerint, hiszen 2006 és 2009 között három százalékkal ittunk kevesebb tejet. Az eredményekből kirajzolódik, hogy a 15 évesnél idősebb magyar népesség 84%-a legalább hetente egyszer fogyaszt tejet. Ez a csoport gyakori tejfogyasztóként lettek definálva a vizsgálatban. A csoportot kisebb részekre bontva látszódik, hogy a magyarok 41%-a naponta, 33%-a hetente többször, míg 10%-a hetente egyszer fogyaszt tejet.

A gyakori fogyasztók mellett a 15 évesnél idősebbek 16%-a alkalmi fogyasztónak tekinthető. Megoszlás szerint 8%-a havonta 1-2 alkalommal, 5%-a havi szintnál ritkábban, a fennmaradó 4% pedig allergia vagy más betegség miatt nem ihat, illetve nem iszik tejet. Az alkalmi fogyasztók csoportjánál érdemes megjegyezni, hogy közöttük majd minden tejre vonatkozó állításban nagyobb a bizonytalanság, a félreinformáltság a tejjel kapcsolatban

A nagy többség jól informált

Az eredmények szerint három nagyobb csoportra oszthatók a válaszok: van olyan kérdés, amelyben a nagy többség jól, de olyan is, amelyben rosszul informált. Emellett olyan kérdés is van, amelyben a jól és rosszul informáltak mellett megjelennek a bizonytalanok is, azaz az adott felvetést nem is tudják elhelyezni a kategóriával kapcsolatban.

Egészségtelen zsírtartalom, emészthetőség

Tízből kilenc ember nem kételkedik abban, hogy a tehéntejet az emberi szervezet le tudja bontani, és nagyjából ennyi ember szerint a gyakori tejfogyasztás egészséges. Fontos megemlíteni, hogy az alkalmi fogyasztók negyede ez utóbbit vagy nem tudja, vagy nem is ért vele egyet. Az emberek háromnegyede gondolja, hogy a tej nem nehezen emészthető élelmiszer és azt is, hogy hőkezelésére szükség van, mielőtt elfogyasztanánk. Kétharmaduk szerint nem tartalmaz egészségtelen zsírokat. Egészségtelen zsírok tekintetében azok, akik azt mondták, hogy leggyakrabban UHT tejeket fogyasztanak, némileg rosszabbul informáltak, hiszen majd 40 százalékuk vagy azt gondolja, hogy sok a tejben az egészségtelen zsír, vagy nem tudja, hogyan álljon hozzá ehhez a kérdéshez. A GfK Hungária másik, folyamatos háztartási vásárlásokat vizsgáló felméréséből tudjuk, hogy a megvásárolt tej mennyiségének 40%-a volt 2009-ben UHT tej, így érdemes ezt a tévhitet komolyan venni.

Mi a helyzet a kalóriákkal?

Nagyobb a bizonytalanság a tej kalóriatartalmát illetően. A válaszadók 37 százaléka szerint sok, 32 százaléka szerint kevés kalóriát tartalmaz, míg 30 százalékuk válaszából az derül ki, hogy tanácstalan ebben a kérdésben, nem tudja a kategóriát a kalóriával kapcsolatban elhelyezni. Az egészségtelen zsírtartalommal összefüggésben említettük az UHT tejet vásárlók véleményét. A kalóriák kérdésénél szólnunk kell az összes megvásárolt tej volumenében a második legnagyobbról, a friss, házi tejről (27%-a az összes megvásárolt tejnek kimért, házi – forrás: GfK Hungária Háztartáspanel), mivel a friss, házi tej vásárlóinak a fele azt gondolja, hogy a tej túl sok kalóriát tartalmaz.

A nagyobb tévhitek

Azt láttuk az előzőekben, hogy a válaszadók háromnegyede szerint fogyasztás előtt fontos a tej hőkezelése. Ezért is érdekes, hogy ezzel párhuzamosan sokan azt gondolják, hogy ezzel az eljárással fontos tápanyagok elvesznek belőle (47% gondolja ezt). Az alkalmi fogyasztók mellett a friss-, házitej-fogyasztónak még ennél is valamivel nagyobb aránya véli ezt. A boltban kapható tejekről tízből hat ember azt gondolja, hogy vízzel hígítják. Ebben a kérdésben az előzőhöz hasonlóan szintén az alkalmi és a friss-, házitej-fogyasztók a rosszabbul vélekedők.

UHT: tejpor és víz keveréke?

Az UHT tejekkel kapcsolatban az egyik legfontosabb megcáfolandó fogyasztói vélekedés annak összetételével kapcsolatos. Az emberek 55 százaléka azt gondolja, hogy az UHT tej tejpor és víz keveréke. Érdekes módon maguk között az UHT tejet gyakran fogyasztók közül is tízből négy ember gondolja ezt, azonban ennél is nagyobb arányban, tízből majdnem nyolc friss-, házitej-fogyasztó vélekedik így.
Emellett az emberek majd 70 százaléka gondolja azt, hogy az UHT tej több E betűvel jelzett nem természetes anyagot és kevesebb vitamint, és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss tej.
Azonban az UHT tejekkel kapcsolatos talán legnagyobb tévhitet a végére hagytuk. A magyar felnőtt népesség háromnegyede azt gondolja, hogy az UHT tejek tartósítószereket tartalmaznak.

Sánta Zoltán, GfK Hungária
a szerző cikkei

(forrás: Élelmiszer Szaklap)
hirdetés

Címkék

tej
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
tej
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél