hirdetés
hirdetés

A V4 a kettős mérce ellen

A V4-ek elfogadtak egy nyilatkozatot az EU jövőjéről, elvileg ebben is kiállnak amellett, hogy Közép-Európa ne kapjon silányabb termékeket, mint Nyugat-Európa.

hirdetés

Orbán hangsúlyozta, épp ideje volt, hogy a visegrádi csoport elfogadjon egy ilyen dokumentumot. Úgy vélte, egy új világrend kialakulásának korszakában élünk, amikor mindenkinek az a dolga, hogy meghatározza a maga helyét. Európának is így kell tennie, és ehhez kíván hozzájárulni az a dokumentum, amelyet most elfogadtak.

Orbán a sajtótájékoztatón kitért az élelmiszerbotrányra is, mint mondta, szerinte az élelmiszerek minősége ügyében kettős mérce érvényesül az Európai Unió piacán.

 

Orbán közölte, ebből a szempontból másodrendűeknek minősülnek Közép-Európa állampolgárai. Azt mondta, az ügyet már korábban szóvá tették, de azt az Európai Bizottság nem kezelte. A V4 kezdeményező szerepet akar játszani abban, hogy olyan szabályozást alakíthassanak ki, amely megakadályozza a kettős mércét ezen a területen.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök rendkívül fontosnak minősítette, hogy a négy visegrádi ország meg tudott egyezni egy közös nyilatkozatban. „Folytatni kell az európai együttműködést. Elvárjuk, hogy az EU-ban olyan változások történjenek, amelyek következtében a szervezet jobban fogja szolgálni az egyes tagállamok, valamint az uniós állampolgárok érdekeit is” – jelentette ki Sobotka.

Sobotka is kitért az élelmiszerekre, és azt mondta, meg kell oldani az élelmiszerek egységes minőségének a kérdését is, mert Csehország számára elfogadhatatlan, hogy a nemzetközi cégek ugyanazokat az élelmiszereket más minőségben forgalmazzák Nyugaton, illetve Keleten. (Ezt egyébként több cég már tagadta.)

Robert Fico szlovák kormányfő azt mondta, a kettős élelmiszerminőség gyakorlata egyértelmű csalás, és ha az Európai Unió nem tesz a helyzet megváltoztatásáért, Szlovákia az európai polgári kezdeményezés eszközéhez folyamodik az ügyben. A találkozón Fico a kettős élelmiszerminőség gyakorlatát elfogadhatatlannak, egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette, és kezdeményezte az élelmiszerekről való tárgyalást. Egyúttal felszólította az Európai Parlamentet, hogy vizsgálja meg az ügyet.

Beata Szydlo lengyel kormányfő kulcsfontosságúnak nevezte az Európai Unió egységének megőrzését. Mint mondta, a dokumentumban kikötötték, hogy minden együttműködési modellnek feltételeznie kell az egységes piac, a schengeni övezet integritását. „Nem egyezünk bele az EU-n belüli megosztásokba, mivel ez egyenes utat jelent a szétváláshoz” – mondta. Hozzátette, a kormányfők egyetértettek abban, hogy szembe kell szegülni a munkaerőpiacon, különösen a közlekedési alkalmazottakkal szemben érvényesített protekcionizmussal – hangsúlyozta.

Szydlo is beszélt az élelmiszerekről, azt mondta, Lengyelország támogatja a tisztességtelen piaci gyakorlat kiküszöbölésére irányuló összes lépést. „A lengyel élelmiszer minősége magas szintű marad, ezt az Európai Bizottság lengyelországi vizsgálata is bizonyította" – hangsúlyozta Szydlo, rámutatva, hogy a lengyel élelmiszereket a többi uniós tagállamban is szívesen veszik. Varsó mindazonáltal észreveszi az uniós tagállamokban jelentkező minőségi problémákat – folytatta, bejelentve, hogy a V4-ek ezért létrehoznak egy ezzel foglalkozó munkacsoportot, s a problémát jövő hétfőn a földművelésügyi miniszterek is megtárgyalják.
A most a V4-ek által elfogadott határozatot a március végi római EU-csúcsértekezleten terjesztik elő.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[202484] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél