hirdetés
hirdetés

Óriási hiány jöhet juharszirupból is

A szokatlanul meleg tél miatt a gazdák szerint idén túl hamar kezdődött el a juharfa nedvének keringése, ami juharsziruphiányt idézhet elő.

hirdetés

Íme, itt van egy újabb elszomorító hatása az általános felmelegedésnek; a juharszirupipar aggodalmai alapján súlyos hiány körvonalazódik a nedűből. A februári és márciusi szokatlanul meleg időjárás 2017-ben abnormálisan idejekorán bírta áramlásra a folyadékot, értesítenek az nyugtalanító helyzetről a pennsylvaniai termelők.  Bár egy meleg időjárási hullám, nem jelent feltétlenül halálos ítéletet a juharszirup számára, a gyors lehűlés hiánya komoly gondot okozhat a folyadék utánpótlásában.

A nedv folyamatos áramlásához az ideális formulát a fagypont alatti éjszakák, és a melegebb nappalok jelentenék, de a közelmúltbeli esték egyszerűen nem bizonyultak elég hidegnek. Két egymást követő évben ez a második, hogy a folyadék már januárban „hömpölygésbe” kezdett.

„A nedv áramlásának fenntartásához meleg nappalokat követő fagypont alatti, hideg éjszakákra van szükség, hogy lefelé vezessük a folyadékot, és megakadályozzuk a fák rügybe borulását – nyilatkozta Don Hess juharszirup-termelő a Pittsburgh Post-Gazette-nek. – Ha nem lesz megint hideg, akkor [idén] kész vagyok.”

 Ha a hideg időjárás nem tér vissza, a nedv gyűjtési szezonja szokatlanul hamar befejeződhet.

 A veszteségnek természetesen végül a fogyasztók „fogják meginni a levét”; az óriási hiány az árakban fog lecsap(ol)ódni. Pláne, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen felélénkült a juharszirup iránti kereslet.

Amerikai palacsintára folyó juharszirup (Fotó: 123rf)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Business Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A juharszirup hiány bennünket nem érint, hiszen eddig is megvoltunk nélküle. A globális felmelegedés viszont elkerülhetetlen a rabló-kapitalista rendszerben. A
multinacionális cégek (kapzsiságukat leplezve) a munkaerő megtartására hivatkoznak, amikor rövid élettartamú, vagy éppen ipari hulladék kategóriájú gyártmányokat
termékként bocsátanak forgalomba.
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél