hirdetés
hirdetés

Óriási hiány jöhet libából és kacsából

A madárinfluenza-járvány miatt heteken belül eltűnhet a boltokból a két szárnyas húsa.

hirdetés

Hiába az áfacsökkentés, a járvány miatt vélhetően nem fog jól fogyni a baromfihús, hiszen szeptemberig is eltarthat, mire pótolni tudják majd az elpusztult szárnyasokat – írja a Világgazdaság.

A madárinfluenza miatt eddig csaknem 3 millió állatot kellett leölni, a közvetlen kárt pedig 3 milliárd forintra becsülik. A kár enyhítésére európai uniós támogatást kért a kormány.

A lapnak a Spar, az Auchan és a Tesco is megerősítette, hogy ellátási nehézségekkel küzd a kacsa- és libatermékek terén, csak a vásárlói igény 10-20 százalékát tudják kielégíteni. Csak az áruhiány miatt van, ahol csak heti egyszer kerül friss kacsa- és liba a polcokra, és a kínálat csökkenése miatt áremelés is előfordulhat a termékcsoportban.

A beszállítók pedig azt közölték, hogy a fennmaradt kacsa- és libaállomány néhány héten belül elfogy, s újabb telepítésekben addig nem gondolkodhatnak, amíg a fertőzés tart vagy újabb üti fel a fejét. A feldolgozók is arra panaszkodnak, hogy a járvány előtti mennyiség töredéke érkezik hozzájuk.

Piaci szereplők szerint a készlethiány húsvétig is kitarthat. Arra pedig augusztusig, szeptemberig kell majd várni, hogy a kacsa- és libatermékek kínálata újra utolérje a keresletet. Így tehát hiába csökkent a baromfihús áfája 27-ről 5 százalékra, aki kacsát vagy libát szeretne, azon ez nem fog segíteni.

(forrás: Világgazdaság Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél