hirdetés
hirdetés

Ősszel újraéledhet a magyar baromfiexport

A madárinfluenza következtében szünetelő baromfiexport, azon belül is a csirke- és pulykakivitel szeptemberben indulhat meg. A kacsa-liba vágóállomány októberre heverheti ki a veszteségeket - írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

hirdetés

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója a lapnak elmondta, hogy a hazai víziszárnyas-termelés a felére eshet vissza az elmúlt évhez képest. Több olyan ország is van, például Japán, Dél-Korea vagy Dél-Afrika, amely a magyar baromfi meghatározó piacának számít, ám a madárinfluenza miatt nem szállítható oda baromfihústermék, még akkor sem, ha olyan régióból származik, ahol nem bukkant fel az utóbbi hónapokban a kór. Az unió piacán ezek a baromfitermékek értékesíthetőek ugyan, ám nyomott árakon.

A közvetlen károkat, amely a mintegy 3,2 millió leölt baromfi miatt 3,2 milliárd forintra tehető, az állam megtéríti a tenyésztőknek. A terméktanács felmérései szerint ugyanakkor mintegy 6-6,5 milliárd forint közvetett kár is érte a baromfiágazatot.

Csorbai Attila bízik abban, hogy a kormány és Brüsszel közötti tárgyalások eredményeképpen a magyar baromfiágazat a madárinfluenza okozta károk ellentételezésére jelentős forrásokhoz jut. A terméktanács elnöke azzal kalkulál, hogy a közvetett károk akár felét is megkaphatják uniós forrásokból a magyar baromfitartók.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél