hirdetés
hirdetés

Végtörlesztés-szappanopera (1. rész)

Ötszázmilliárdnyi devizahiteltől szabadulnának a közszolgák

Még ezen a héten dönthet  kormány arról, milyen hitelkonstrukcióval segítene az állam a devizahitelt végtörleszteni kívánó közalkalmazottakon és köztisztviselőkön. 

hirdetés

A közszférában több mint 70 ezer ember jelezte tavaly év végéig végtörlesztési szándékát, az állami vállalatok dolgozóival együtt tartozásuk meghaladja az 500 milliárd forintot.

Több mint 70 ezer, a közszférában dolgozó munkavállaló jelezte tavaly év végéig, hogy élni kíván a devizahitelek végtörlesztésének lehetőségével – közölte az [origo] érdeklődésére a Kormányszóvivői Iroda. Összesen 70 706 köz- és kormánytisztviselő, illetve közalkalmazott jelezte végtörlesztési szándékát, törlesztendő hitelük összesen valamivel kevesebb mint 445 milliárd forint. Az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál további 11 227 alkalmazott egérfogójelentette be munkáltatói segítség reményében törlesztési szándékát, ők több mint 67 milliárd forintnyi hitelt adnának vissza 180 forinton rögzített kedvezményes svájci frank árfolyamon.

Orbán Viktor miniszterelnök karácsony előtt írt levelet a közszolgálatban dolgozóknak, ebben arra bíztatta őket, hogy jelezzék végtörlesztési szándékukat a munkahelyükön, mert „a kormány segítséget kíván nyújtani az Ön devizahitelének rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséhez – kedvezményes kamatozású forinthitel biztosításával”. A részletek kidolgozását Orbán Viktor januárra ígérte. A kormány televízió és újsághirdetésekkel is végtörlesztésre buzdította a közszféra dolgozóit és az állami tulajdonú cégek alkalmazottait.

A parlament november 21-én tette lehetővé, hogy a munkaadók adómentesen legfeljebb 7,5 millió forint támogatást adjanak alkalmazottaiknak a végtörlesztéshez. Az országgyűlés azonban egy hónappal később, december 23-án módosította a végtörlesztés szabályait, és előírta, hogy a a végtörlesztéshez nyújtott vissza nem térítendő támogatást legkésőbb 2011. december 31-ig át kell utalni a munkavállalóknak. A Kormányszóvivői Iroda egyelőre nem tudta megmondani, hogy eddig hányan kaptak támogatást.

Bár vissza nem térítendő támogatást január 1-jétől nem lehet nyújtani, a munkáltatók továbbra is adhatnak adómentesen kedvezményes hitelt – írta az [origo]-nak a Kormányszóvivői Iroda. Sőt, a munkáltató ezt a kölcsönt el is engedheti, feltéve, hogy az összeg nem haladja meg a lakás értékének 30 százalékát. Az így elengedett összeg legfeljebb ötmillió forintig adómentesház.

A törvény szerint azoknak, akik jelezték végtörlesztési szándékukat január 30-ig kell fizetniük, vagy egy bankhitelről szóló kötelező ígérvényt bemutatniuk. A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint Matolcsy György gazdasági miniszter már tárgyalt a bankokkal egy, a közszférában dolgozóknak nyújtandó forinthitel kialakításáról. Ennek részleteiről egyelőre nem közöltek információt.

Az Index hétfői információi szerint a kormány már aznapi ülésén tárgyalta volna a nemzetgazdasági tárca javaslatát, amely öt éven keresztül két százalékpontos kamattámogatást tartalmazna, ám erről erről kedd estig semmit nem jelentettek be. A Kormányszóvivői Iroda az [origo]-val azt közölte: a kormány ezen a héten három ülést is tart, és még a héten megszülethetnek a szükséges döntések.

 

(forrás: [origo])
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
tisztelt Szerkesztőség!
nem tudom, hogy az ebben a cikkben idézettek valósak e a tekintetben, amit itt irnak: ".. a munkáltatók továbbra is adhatnak adómentesen kedvezményes hitelt – írta az
[origo]-nak a Kormányszóvivői Iroda. Sőt, a munkáltató ezt a kölcsönt el is engedheti, feltéve, hogy az összeg nem haladja meg a lakás értékének 30 százalékát. Az
így elengedett összeg legfeljebb ötmillió forintig adómentes"
a NAV jan.4-i közleményével ezt nem látom teljesen összhangba. Remélem én tévedek, de tényleg jó lenne pontosan fogalmazni és kideriteni az igazságot, mert több
10,000 ember rezeg most, hogy mi van!
http://apeh.hu/magyar_oldalak/adoinfo/szja/vege_120104.html

tisztelettel,
Vitéz János
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél