hirdetés
hirdetés

Piaci rés a biotakarmány

A németek rohamtempóban fejlesztik biotermelésüket, de az igények mintha mnidg egy lépéssel előrébb járnának. Németországban 1,3 millió hektárra tehető a biogazdálkodásba vont terület nagysága. A legnagyobb gondot a növekvő bioállattartás takarmányszükséglete jelenti.

hirdetés

Nürnbergben február 14-én nyílik a nemzetközi BioFach kiállítás.

Németország legnagyobb tartománya jeleskedik a biogazdálkodásban: a biológiai, ökológiai, biodinamikus, vagy Demeter-szövetségbe és egyéb zöld körökbe tartozó gazdaságok száma 12 ezerre tehető, az általuk művelt terület aránya pedig eléri a 290 ezer hektárt. Egész Németországban pedig 1,3 millió hektárra tehető a biogazdálkodásba vont terület nagysága, ami a teljes művelt terület 7,5%-át teszi ki. A németek célkitűzése, hogy 2030-ra 20%-ra tornásszák fel ezt az arányt – írja az Agrárszektor.

Korlátlan felvevőpiac?

Biogyümölcsből már most közelítik a 20%-os területi részarányt, biogabonák terén viszont alig 4%-ot tudnak felmutatni, ezzel együtt 225 ezer hektárt foglalnak el az országban. Összehasonlításképpen: Magyarországon a teljes ökogazdálkodásba vont terület nagysága szűk 200 ezer hektár. Kérdéses, hogy a 2015. évi, újonnan belépő öko-pályázati nyertesek – mintegy 70 ezer hektárral – az ötéves támogatási időszak letelte után is biogazdák maradnak-e. Ugyanis döntő többségük kaszálót, illetve legelőt vitt be a programba a hektáronkénti 26, illetve 45 ezer forintos támogatás reményében.

Németország korlátlan felvevőpiacot jelent a magyar biogabonások és biokertészek számára – a lap azonban figyelmeztet: elképzelhető, hogy a német bioagrárium valóban képes 12 év alatt tényleg megduplázni az ökológiai termőterületüket, miközben versenytársaink sem pihennek: Olaszország, Románia, Ukrajna és Szlovákia is nagy beszállítónak számítanak Európa legfőbb biopiacán.

Évente 230 ezer tonna a szükséglet

Németországban ma már biotartásból származik a tojások 13%-a és a juhhús 15%-a. Biotejből még csak egy szűk 4%-os arányt tudnak felmutatni a termelésben, az egyéb állati termékek részaránya pedig elhanyagolható. Ezzel együtt is komoly nehézségeik támadtak a biotakarmányok előállításával. Az import biobúza aránya 32%-ot, a biokukorica aránya 44%-ot ér el a német piacon. Évente mintegy 230 ezer tonna biogabonára van szükségük, ebből 130 ezer tonna a búza. Bioszójából pedig 20 ezer tonna az éves behozatal, és az import részaránya 90%-os.
Németországban a takarmánynak szánt biobúza termelői ára 280-330 euró között változik tonnánként, a bio takarmánykukorica 300-350 eurót is megér, de érdemes a tritikálé 220-250 eurós árát is szem előtt tartani. A takarmányborsóért pedig 400-450 eurót sem sajnálnak.
Az Agrárszektor írása szerint még előremutatóbb lenne, ha nem pusztán takarmányt állítanánk elő erre a felvevőpiacra, hanem elkezdenénk mi is vertikális pályákat építeni a gabonára, és végre eljutnánk magáig a biohúsig.

(forrás: agrarszektor.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél